ПОСЛЕ скоро дводеценијског живота у условима каквих нема ни у најцрњим мислима, десеточлана породица Велимира и Светлане Спасић, прогнаника с Космета, живи у свом као срце топлом дому, од 70 квадратних метара.

Породична драма, која је претила да прерасте у трагедију за осморо малих Спасића са татом и мамом, претворила се у срећан завршетак, захваљујући Добротворном фонду Митрополије црногорско-приморске "Човјекољубље", чија канцеларија ради при Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, јер су однедавно у дому који није тесан јер чељад нису бесна, како каже народ.

- Знали смо да нас чека дом, али тренутак када нам је протојереј Бранко Вујачић, председник "Човјекољубља", предао кључеве нећу никада заборавити - прича, за "Новости", глава породице Велимир Спасић.

Прочитајте још: Гладнима 100 оброка дневно

НЕКАДАШЊИ полицајац из Ђаковице, у својој Метохији оставио је кућу и стан, без наде да ће се икада вратити.

- Најважније ми је да сам своју децу: Тијану, Бојана, Зорицу, Бојану, Николију, Николину, Борислава и Николу, коначно заштитио од пропадања - озарен је Велимир, који је у насељу где су смештени прогнаници са Космета живео са породицом у 25 квадрата.

Седам година су живели без струје, каже овај човек, који за егзистенцију породице зарађује сакупљајући старо гвожђе. Истиче да би тешко преживели да немају помоћ Митрополије.

- Хвала им, до неба! Спасава нас народна кухиња при Храму Васкрсења Христовог, која нам испоручује топле, укусне и обилне оброке. Деца ми сита иду у школу - каже Велимир.

ПОМОЋ су добијали и од Банке хране, која је интервенисала када се сазнало за трагичан положај Спасића. Ова породица је, после смрти Велимировог оца који је живео са њима, због беде и немогућности да га сахрани, седам дана беживотно тело држала у стану.

- То је на децу оставило озбиљне трауме. У Подгорици су сви захтеви за добијање ма каквог гробног места били одбијени. У последњем тренутку, Општина Цетиње је поклонила гробно место и платила трошкове сахране, ставивши тако тачку на ову потресну причу. Нажалост, тиме нису престале и тешкоће породице Спасић - прича координатор "Човјекољубља" Владимир Милуновић, и наглашава да је то имало озбиљне последице и на односе у породици, тако да је брзо дошло до неслагања и свађа, што је утицало на децу и њихово одрастање.

Прочитајте још: Митрополија црногорско-приморска: Храмови су увек били наши

ИСПУЊАВАЈУЋИ своју добротворну мисију, Фонд је успео да удоми десеточлану породицу Спасић. "Човјекољубље" и народна кухиња при Саборном храму Христовог Васкрсења већ годинама на свој начин штите ову породицу од даљег пропадања.


Унутрашњост дома Спасића


- Организоване су многобројне хуманитарне акције за помоћ Спасићима, а на листи корисника кухиње и фонда су од самог њиховог оснивања - каже Милуновић, и истиче да је у тренутку када су неслагања кулминирала и када је живот у 25 квадрата постао немогућ, свештеник Миомир Вулевић, управник Народне кухиње, организовао акцију пресељења породице Спасић у изнајмљени стан.

- Добротворни фонд је плаћао станарину, као и лекове и храну за бебе, а Народна кухиња је свакодневно достављала један оброк дневно. Тражећи решења за Спасиће, Народна кухиња је са Банком хране упутила захтев Општини Подгорица да обезбеди плац на којем би Добротворни фонд Митрополије црногорско-приморске саградио дом за ову многобројну породицу. Захтев је одбијен са образложењем да Општина нема за то законску регулативу. Али, били смо стрпљиви. Када је протојереј Бранко Вујачић, председник "Човјекољубља", предао кључ куће од 70 квадрата у руке новим домаћинима, који ће, уз то, имати и три ара земље, пожелео им је сваку срећу, призивајући Божји благослов на њих, а посебно на многобројну децу чијој радости није било краја - каже Милуновић, и истиче да Црква наставља да брине о Спасићима и многобројним невољницима.

Владимир Милуновић


ТРИ КУЋЕ

- Кућа Спасића је трећа кућа коју је "Човјекољубље" обезбедило за многочлане породице, кориснике помоћи добротворних организација при Митрополији. Пре тога у Подгорици смо изградили кућу за породицу Јањушевић, која има девет чланова и седморо деце. Дом је добио и брачни пар Стевановић са шесторо деце. Није лако, тешка су времена. Свесни тога, настављамо са још више жеље да помажемо невољницима - каже Владимир Милуновић.