С великом љубављу Светом Сави у недељу су снажно ускликнула и малобројна српска деца у Ливну, у Херцегбосанској жупанији, у Федерацији Босне и Херцеговине. Уз подршку родитеља, СПЦ, али и целе локалне заједнице, прославили су дан светитеља и просветитеља и на најлепши начин обележили рад Школице српског језика и књижевности "Јован Сундечић" која ради од новембра. Са професорком Аном Кришто припремили су и колачиће за светосавску прославу.

Школица српског језика покренута је на иницијативу родитеља који су желели да им деца упознају основе матерњег језика, књижевности и културе. Подржали су их свештеник Ливањске парохије Предраг Црепуља, Удружење "Огњена Марија Ливањска" из Београда и професорка српског језика и књижевности Ана Кришто, која се одриче слободног времена како би држала наставу.

- Иако у основним школама у Ливну сва деца бивају упозната са ћириличним писмом, у нашој школици додатно уче о матерњем језику и српској књижевности. Школица је почелас радом уз позитиван одјек у локалној заједници, те уз свесрдну подршку родитеља. Похађа је дванаесторо деце, узраста од 6-17 година, подељени у две групе. Настава је конципирана као секцијски рад и одвија се неколико пута месечно, у сали парохијског дома - каже професорка Ана Кришто.

Занимљиво је да на часове долазе и деца која у школама не похађају православну веронауку. Малобројна српска заједница поносна је на још једну чињеницу.

Прочитајте још - Србима мандати само у Ливањском кантону!

- У локалној заједници постоји велико интересовање за нашу школицу, па нас све чешће питају да ли деца других нација и вера могу доћи да, у складу са својим интересима, науче нешто о српском језику и култури - поносно истиче професорка Ана.

Школа носи име Јована Сундечића, свештеника, професора Православне богословије у Задру и првог српског песника чију је прву збирку песама 1889. г. објавила Матица хрватска. Зато је назван "апостолом братства српског и хрватског". Он је подигао и зграду ливањске гимназије па су је стари Ливањци дуго година звали "Сундечић". Није необично ни да се у Ливну прославља Свети Сава, јер је тако било још за време Аустроугарске, 1899, када су на прослави прикупљена новчана средства за изградњу новог звоника на цркви Успења Пресвете Богородице.


ИСТОРИЈА

КАКО пише у књизи "Ливањски Срби, просветно-духовна заоставштина" прва основна школа у Босни и Херцеговини отворена је баш у Ливну 1820. године, при Српској православној цркви. Црква је, такође, била међу првима које су пре 150 година направљене у насељеним местима БиХ.