БАР - Рано јутрос радници су посекли 30-так чемпреса у дворишту Гимназије Нико Роловић на локацији где је планирана изградња вртића у Улици Мила Бошковића. На будућем градилишту је полиција, а већ се окупљају и грађани који су, подсетимо, протествовали од половине октобра тврдећи да је изградња вртића на тој локацији против закона. Грађани трвде да ће преостале чемпресе бранити својим телима.


Подсетимо, камен темељац за изградњу вртића у Бару, вредног око 2,5 милиона евра, постављен је 15. октобра. Тога дана почела су негодовања средњошколаца, а неколико дана касније и протести групе грађана како би зауставили сечу око 80 стабала чемпреса који се налазе између зграда гимназије и основе школе у самом срцу града.


Група грађана од почетка је била јасна - јесу за изградњу вртића, али на другој локацији, јесу за изградњу вртића, али не да средњошколци две васпитно–образовне установе остану без школског дворишта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бар: Протест ловаца због краће сезоне


Представници грађанске иницијативе из Бара, 20. децембра, поднели су тужбу Управном суду којом траже укидање Решења Министарства одрживог развоја и туризма (МОРТ) којим је издата грађевинска дозвола за изградњу дечјег вртића и јаслица.


Из грађанске Иницијативе саопштено је да је у тужби указано на незаконитости спорног решења које се односе на повреде правила управног поступка, погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права, о чему су, како су казали, доставили доказе.


"На основу документације коју су представници иницијативе добили од МОРТ-а и општине, тужитељи су указали да је грађевинска дозвола донета на основу невалидних и неадекватних докумената”