ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ФОТОГРАФИЈЕ које је снимио из ваздуха амерички пилот у јануару 1945. године откривају размере злочина у концентрационом логору Јасеновац, али и о покушају усташких злочинаца да заметну трагове.

Загребачки "Национал" објавио је фотографије које је у архиву Националне збирке ваздушних фотографија у Единбургу пронашао историчар др Горан Хутинец и на којима се виде масовне гробнице из којих су усташе пред сам крај рата вадили лешеве и спаљивали их како би прикрили стравичне злочине које су направили у том логору.

Прочитајте још: Оспоравање страшних злочина у Јасеновцу слави се, а не кажњава

Циљ је био да се убију сви затвореници који су се у јануару 1945. године нашли у логору, а да се сам логор сруши и запали. Делимично су усташе у томе и успеле, јер је срушена главна зграда, а на подручју Градине су биле масовне ликвидације логораша, пре свих Срба, Јевреја и Рома. Виде се и подручја где су усташе остављале лешеве затвореника.

Фотографије су урађене из ваздуха, пред крај рата, када је Јасеновац прелетала савезничка средоземна ескадрила за ваздушно извиђање. Оне показују да су масовне гробнице и те како постојале, и то на подручју Градине, са друге стране реке Саве. На снимцима се види и ромско гробље, али и сви објекти у склопу логора који су касније срушени и уништени.

Усташе су почетком 1945. биле свесне да је рат изгубљен и тада је започела и акција да се прикрију злочини. Прекопали су подручја где су биле масовне гробнице, како би касније тврдиле да није било масовних убистава.

Фото принтскрин Јутјуб

Прочитајте још: СКАНДАЛОЗАН АУТОРСКИ ТЕКСТ: Похвала Јасеновцу као месту за одмор

Досад су те фотографије биле заборављене у шкотском архиву, а сасвим их је случајно открио др Хутинец. Наиме, амерички пилот 15. извиђачке ескадриле није имао задатак да сними логор Јасеновац, већ објекте који се налазе у околини, али је аутоматска камера урадила и те снимке.

Месец дана након што су снимци настали, усташе су прекопале те гробнице, извадиле посмртне остатке недужних и несрећних људи и затрпале та места. Историчари указују да је на сличан начин "пронађен" и логор у Аушвицу, којег су нацисти, такође, желели да прећуте тврдећи да масовних злочина није било.

НАЦИСТИ КАО УЗОР

ОТКРИЋЕ долази у тренутку када је све више оних који негирају да је постојао јасеновачки логор и умањују број жртава. Др Хутинец (на слици) каже да су усташе примењивале исти метод као и нацисти, па су у Јасеновцу спаљивани логораши, као што су радили нацисти у својим логорима по Европи.