У Црној Гори је Специјални полицијски тим реализовао акцију ''Зета'' и ухапсио 12 особа. Пдонете су кривичне пријаве против 13 физичких и 12 правних лица, због постојања основане сумње да су извршили кривична дела стварање криминалне организације, утаја пореза и доприноса и проузроковање лажног стечаја путем помагања.


Прочитајте још:
Ухапшено 13 људи због дроге и оружја, заплењена већа количина наркотика и пушака


- Примењујући наредбу Вишег суда у Подгорици, службеници Специјалног полицијског тима су извршили претрес станова и других просторија на 16 локација у Подгорици, Цетињу и Будви, а по налогу Специјалног државног тужиоца лишили су слободе 12 особа, док се за једном трага, саопштила је Управа полиције, уз напомену да је Подгричанин Д.К., како се сумња, у периоду од октобра 2016. године до данас на територији Црне Горе организовао криминалну групу на начин што је основао два предузећа на своје име, те на повезана лица Ј.К, Ђ.К. и Ј.К. још три предузећа, преко којих се бавио искључиво фиктивним пословима.

- Преко наведених предузећа, Д.К. је, сумња се, већем броју предузећа са територије Црне Горе, чији су власници П.Р, М.Г, Ф.Л, М.П, Г.М, В.А, Н.А. и З.Ч, омогућавао извлачење добити стечене пословањем предузећа која се власницима предузећа враћала у готовини, чиме су државном буџету причинили штету за износ утајеног пореза на основу фиктивно приказаних пословних односа и фиктивно приказаних трошкова у укупном износу од преко 500.000 евра, саопштава Управа полиције, уз појашњење да је Д.К. сачињавао фиктивне фактуре са унапред договореним износом новца предузећима која су примала ту фактуру, након чега би та правна лица одмах извршила уплате са договореним износом са фактуре на жиро рачуне неких од пет предузећа којим је управљао Д.К.

- Након уплате Д.К. је, сумња се, подизао новац са жиро рачуна својих предузећа, најчешће на име материјалних трошкова, и враћао новац уплатиоцу, а за себе задржавао одређену провизију. На овај начин предузећа која су вршила уплате фиктивно су увећавала улазни ПДВ чиме су, како се сумња, умањивала своје пореске обавезе према Буџету Црне Горе за износ ПДВ и пореза на добит за сваку фактуру оваквог начина пословања. Након одређеног периода оваквог начина пословања Д.К. је преко С.М, сумња се, покретао и окончавао стечајни поступак у предузећима која су била, због пореског дуга, блокирана од стране Пореске управе, тврди црногрска полиција.