Након хапшења Небојше Медојевића, по налогу Вишег суда у Подгорици, ћелија спушког затвора чека и његовог колегу Милана Кнежевића.

Посланицима опозиционог Демократског фронта, Небојши Медојевићу и Милану Кнежевићу, Виши суд у Подгорици одредио је притвор у трајању од најдуже два месеца, односно док не пристану да сведоче.

- Због јавно изговорених тврдњи овог лица да наводно зна да биившем градоначелну Подгорице неће бити одредђен притвор из разлога што је Главни специјални тужилац примио мито у износу од 100.000 евра, саопштила је полиција.

Прочитајте још: УХАПШЕН НЕБОЈША MЕДОЈЕВИЋ: Притворен један од лидера Демократског фронта

На сајту Вишег суда у петак јутро је освануло да је уважена жалба СДТ и одређен затвор за Медојевића и Кнежевића, "због одбијања да сведоче у предметима СДТ", саопштено је из суда.

- Затвор траје док сведоци К. М. и Н. М. пристану да сведоче или док њихово саслушање постане непотребно или док се кривични поступак заврши, а најдуже до два месеца рачунајући од дана лишења слободе, наводи се у саопштењу Вишег суда.

Милан Кнежевић је поручио да се неће добровољно предати, док је Андрија Мандић након хапшења Медојевића саопштио да је Црна Гора на "ивици грађанског рата".

МОГЕРИНИ ДА РЕАГУЈЕ Председница жена Европске народне партије, Дорис Пак, поручила је да је хапшење Медојевића срамота и позвала је председницу ЕК Федерику Могерини да реагује. "Члан црногорског парламента Небојша Медојевић ухапшен је у Подгорици без скидања имунитета. То се десило у земљи која наводно следећа улази у Европску унију. Срамота, Могерини мора да реагује", написала је Пак на Твитеру.

Социјалистичка народна партија Црне Горе осудила је хапшење Небојше Медојевића, посебно на начин како је то урађено.

- Хапшењем народног посланика након завршетка седнице парламента, мимо свих законских процедура, упућује се порука свим сегментима друштва да је брутална сила дозвољена и да се увбоди опште безакоње у политичким обрачунима.

Штета учињена оваквим чином је већ ненадокнадива, наводи се у саопштењу, док из Праве Црне Горе поручују да је Скупштина постала полигон у ком се симулира слободна реч, док са друге стране врата полиција звецка лисицама и оружјем.


АДВОКАТИ НЕБОЈШЕ МЕДОЈЕВИЋ ПРЕДАЛИ ЖАЛБЕ ВИШЕМ СУДУ

Правни заступници Небојше Медојевића и Милана Кнежевића уложили су жалбу Апелационом суду на одлуку о одређивању притвора двојици посланика Демократског фронта. Адвокат Дражен Медојевић казао је новинарима испред зграде Вишег суда да је лидер Покрета за промјене правним насиљем и без основа лишен слободе.

Фото В. Кадић

-Он је ухапшен да би му након тога у аутомобилу била уручена одлука о лишавању слободе! Ово је први пут у историји црногорског правосуђа да се политичари, уз овакво кршење закона, стављају у затвор што је незапамћена пракса у Европи. Медојевићу није скинут имунитет што је против Устава. Овим се забрањује и слобода говора посланицима, казао је адвокат Медојевић, подсећајући да су Кнежевић и Медојевић више пута дали изјаве у тужилаштву поводом овог случаја.

Прочитајте још - "ЈА БИХ ВУЧИЋУ БОМБУ БАЧИО": У црногорској Скупштини неслана шала на рачун председника Србије (ВИДЕО)

-Ово је сад већ мучење, тортура. Нико не размишља о последицама. Актери правосудног система су довели себе у компромитујућу ситуацију, брутално кршећи Закон о кривичном поступку, оценио је Медојевић.

-Овде се ради о прогону, додао је адвокат Мироје Јовановић, док је његов колега Душан Радосављевић, подсетио да је хапшење Медојевића обављено одмах након изгласавања Резолуције у Подгоричкој скупштини.

-Надам се да ће Апелациони суд имати снаге да донесе одлуку коју је већ донео, да мериторно одлучи о овој правној ствари. Ово није притвор ни затвор, него нешто што се правно зове- стављање у затвор, рекао је Радосавовић.