ЦРНОГОРСКИ покрет припремио је иницијативу којом тражи од црногорских и власти у Београду да оснују комисију која ће се бавити обрачуном и надокнадом штете Црној Гори која је, како наводе, узрокована непријатељским односом Србије у Првом светском рату и анексијом 1918. године! Биће, како наводе, укључене директне и посредне штете које су имале за последицу економско заостајање Црне Горе.

Реч је о организацији коју предводи Стево Вучинић, иначе генерални секретар НВО ЦПЦ, која је основана 18. маја 2017. Иницијативу ће упутити председницима двеју држава, владама и скупштинама Црне Горе и Србије, СПЦ, САНУ и Матици српској.

У документу који ће бити публикован у среду, 14. новембра (објавили провладини медији), истиче се да су “српске трупе 1918. године окупирале Црну Гору, силом оружја укинуле уставни поредак и извршиле анексију земље”.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРАМНИ ПЛАКАТИ У ЦРНОЈ ГОРИ ПРОТИВ СРБА: Ослободиоце сад називају убицама!

У години обележавања догађаја од пре једног века, када је 160 посланика Подгоричке скупштине једногласно усвојило документ којим је предвиђено да се Црна Гора уједини са Србијом у једну државу под династијом Карађорђевића, Црногорски покрет је покренуо више иницијатива како би се забранило славље и величање, не само овог датума него и других из црногорске прошлости и особа повезаних са њима, за које се везује “слом државне независности и сарадња са окупаторима”.