ПОДГОРИЧКЕ “Плантаже” званично су предале захтев руској служби за контролно-инспекцијске послове у области трговине и заштите права потрошача Распотребнадзор за укидање привремене забране увоза вина на простор Русије, саопштено је из ове компаније. Милан Милутиновић, директор извоза “Плантажа”, изјавио је да су руски судови у априлу и мају одбили жалбу црногорске компаније. Из ове компаније су позвали представнике Распотребнадзора да њихови стурчњаци посете производне капацитете “Плантажа” у Подгорици, како би се непосредно уверили у квалитет производа.

Прочитајте још - Ђукановић: Са Москвом али на свом путу

- Истичемо да надлежни Распотребнадзор има законску обавезу да на захтев одговори у року од 30 радних дана од дана његовог достављања - истиче Милутиновић, подсећајући да су поводом спроведене контроле исправности вина “Плантажа” пред належним органима у Москви покренута три судско-административна поступка.

Одлука о привременој забрани увоза наших производа на територији Руске Федерације донета 26. априла прошле године, а одлука нам је достављена тек крајем јануара ове, па су наши адвокати тек од тог момента били у прилици да уложе жалбу.

Плантаже” су крајем фебруара прошле године добиле обавештење од Роспотребнадзора да њихова вина, односно серије одређених врста вина, која су узорковали, на основу анонимно достављене пријаве, имају повишен ниво (већи од дозвољеног) пестицида метлаксила и честица пластике и да је због тога, како су навели, такво вино штетно и неисправно, те да ће морати да се повуче са руског тржишта.

Прочитајте још - "Вранац" је прославио Црну Гору

Упркос овим подацима, у Црној Гори верују да је забрана увоза последица, односно одговор Москве, на санкције Подгорице. премијер Душко Марковић оценио је да иза свега стоји политика.

БРЕНД

РУСКО тржиште је једно од најзначајнијих за извоз вина подгоричке компаније. “Плантаже” своје производе извозе у 42 земље широм света. Реч је о црногорском бренду који годинама обара рекорде у производњи и квалитету вина, китећи се бројним домаћим и међународним одличјима.