ИЗЛЕТНИЧКИ туризам и кампери обележили су лето у атрактивним местима на полуострву Луштица, а добру посету имали су и у домаћој радиности. У просеку је дневно око две хиљаде туриста посећивало плаже и излетишта од Роса, Жањица, Миришта, Понте Весло, до Облатна и других места на херцегновској страни Луштице. Добра посета настављена је и у постсезони, каже председник Месне заједнице Луштица Јован Мориц, ипак мештане и даље тиште проблеми са саобраћајном инфраструктуром и водоснабдевањем.

- Сезона је протекла без пожара, по којима је била карактеристична претходна, а приватни смештај у луштичким селима доживео је процват. Има доста нових вила са базенима, чији власници прате стандарде високог туризма, али с друге стране, инфраструктура, нарочито путна, не прати темпо развоја тог дела туристичке понуде - оценио је Мориц. - Пут између села је наша жила куцавица, зато ћемо настојати да се постојећи главни пут кроз Луштицу, од Радовића, Облатна, Мардара, према Жањицу и други крак према Забрђу до Крашића - доведе у пристојно стање.

Уређење путне мреже могуће је, према његовом мишљењу и у фазама, уз улагања од 50.000 до 60.000 годишње, с обзиром на то да општина нема да издвоји 200.000 за нови пут. Етапно уређење, по четири-пет километара, омогућило би да за неколико година путни правци међу селима буду уређени и широки пристојних пет метара. На сличан начин, самоиницијативно и без скупог пројекта мештани су урадили јавну расвету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Херцег Нови: Пуни кревети и лука

- За 30.000 евра смо купили и поставили стубове, уградили лампе и осветлили села. Надамо се да ћемо тај посао до краја године завршити и у Мардарима и Тићима - каже Мориц.

И водоснабдевање је проблем. Локално становништво користи бистјерне, а набавка кубика воде са превозом кошта 10 евра. Општина Херцег Нови донира две-три цистерне месечно за свако домаћинство, али је за нормално функционисање потребно више.

МАМУЛА ШАНСУ за прикључак на водовод Луштичани виде и у пројекту уређења Мамуле коју Ораском планира да претвори у ексклузивни туристички комплекс, што подразумева и одлично снабдевање и водом и електричном енергијом. Хоће ли бити могућности за то, показаће време, мада из искуства мештани знају да је сваки њихов пројекат условљен неком већом инвестицијом.

- Током сезоне цистерна са водом од седам, осам кубика се наручују сваки други-трећи дан. То су трошкови који поскупљују смештај - указује Мориц.

Да би се кренуло у решавање овог проблема, потребно је да Општина донесе одлуку о утврђивању локације за изградњу објекта водоводне инфраструктуре, јер је то правни основ за реализацију потенцијалног пројекта.

- За водовод треба обезбедити средства. Јасно нам је да водовод неће проћи док не крене неки озбиљнији пројекат на Луштици, тако да Луштичани остају у позицији талаца великих инвеститора. За наше потребе довољне су и водоводне цеви, промера од 10 или 12 цм, да бисмо могли да добијемо ону количину воде која би омогућила да радимо и послујемо нормално - уверен је наш саговорник.