ГРАЂАНИ Плава, који су масовно устали против градње малих електрана у својој средини, јер се "стављањем воде у цеви", како тврде, присиљавају на нове миграције, спречили су наставак градње још једне електране на реци Комарачи.

Они су блокирали пут инвеститору, компанији "Нормал компани" и власнику Жарку Бурићу, спречавајући их тако да настава радове на изградњи МХЕ на Комарачи.

- Поседујем грађевинску дозволу и нећу одустати од изградње електране - казао је Бурић окупљеним грађанима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У БАРУ НЕ ТРПЕ УВРЕДЕ: Кажњен са 105 евра јер је комшиницу назвао “дебелом”

- Грађевинска дозвола је незаконито издата. У току је судски поступак. Док се не оконча, овде нико нема право да гради - одговорили су грађани, после чега је стигла патрола полиције али и комунална полиција из Плава, које су сачиниле записник о целом догађају. - Ми смо Бурићу предочили да је у току у Управном суду Црне Горе спор, што он веома добро зна, чији исход морамо сачекати.

Истичу да су у коректној атмосфери објаснили да ће поштовати одлуку суда, ма каква била.

- Морам да приметим да су нека документа којима маше инвеститор већ поништена, тако да нема дилеме да ће спор бити решен у нашу корист. Ако нас Бурић добије на суду, обећали смо му, не да ћемо дозволити градњу мале електране, него ћемо му доћи и на мобу - каже мр Рамо Гутић, представник невладиног удружења "Сачувајмо реку Комарачу и све реке у Црној Гори" из Плава.

Према његовим речима, на Комарачи су до сада изграђене две мале електране и последице су погубне.

- Вода је стрпана у цев, имања људи су упропашћена. Сада ударају на срце Комараче, на део на коме из ње настају бројни извори. Само да обавестим јавност, овде у четири села - Прњавору, Скићу, Кориту и Комарачи, живи око 2.000 људи. Већини њих су пољопривреда и сточарство једини извор прихода. Треба ли неко сада да им узме живот отимајући им воду, која им значи све - каже Гутић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Црној Гори за две године сексуално злостављано 32 деце

УПОЗНАТЕ МЕЂУНАРОДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

СЛУЧАЈ Комарнице, али и Ђуричке реке већ су интернационализовани, с обзиром на бројну дијаспору из овог краја у САД, где само у Њујорку живи 40.000 Плављана из три генерације. Неки од њих су збивања око градње малих хидроелектрана у завичају у званичној форми представили надлежним органима и комитетима у САД, али и у седишту УН.