ОД 1. септембра Тузи су званично постали 24. општина у Црној Гори и после вишегодишњих покушаја Малесија је коначно добила нови статус, захваљујући гласовима владајуће већине у државном парламенту. То је урађено захваљујући изменама закона о територијалној организацији, које је усвојила Влада Црне Горе, чиме је био испуњен коалициони договор ДПС-а и "Албанци одлучно", који је албанска коалиција условила питањем формирања власти на државном нивоу. Тако је стављена тачка на пројекат албанских националних странака да добију "своју сувереност".

Тузи се простиру на 240 квадратних метара (15,7 одсто територије Подгорице), са 47 насеља, који имају око 15.000 становника. Према овим параметрима веће су од Андријевице, Шавника, Плужина, Петњице, Гусиња, Тивта и још неких црногорских општина. Албанци су још раније урадили студију о оправданости формирања општине Малесије са Тузима као административним и културним центром, удаљеним десетак километара од Подгорице.

Као предности за добијање општине навели су да подручје Малесије поседује институције за функционисање пуноправне општине, а то су привредне, културолошке и друштвене предности, као и географски положај, граница са Албанијом и са њом повезаност железницом. У близини су аеродроми, луке Бар и Драч, Скадарско језеро.

Тужанима је још одраније за око запала економска моћ једне од најуспешнијих црногорских компанија Плантажа "13.јул", јер је ту највећи виноград у једном комплексу у Европи на преко 22.225 хектара са више од милион чокота винове лозе! Поседују и плантаже бресака. Ова успешна фирма има и јединствен у свету подземни вински подрум на неколико хектара, капацитета десетина милиона литара!


Прочитајте још - „Плантаже”: Марашева намештала билансе?


Тузи се делом ослањају и на Национални парк Проклетије, али и Скадарско језеро, па би уз друге ресурсе овај крај могао још више да унапреди планински и језерски туризам, а ту је и кањон реке Цијевне.

Фото архива

"Разграничење" са Подгорицом сачекаће резултате избора који ће се одржати 90 дана од ступања на снагу закона о општини Тузи. То не значи само решавање "повлачења црте" између две општине, него и друга права и обавезе, формирања служби и предузећа.

Никола Гегај (ДПС) поручује да ће житељи Тузи у будућности сами доносити одлуке о свим битним питањима за свој крај.

- Пошто економска одрживост општине тражи координацију на свим нивоима, сигуран сам да ћемо као и до сада имати подршку Владе Црне Горе - категоричан је Гегај.

Из Албанске алтернативе стижу уверења да ће Тузи бити добар сервис Албанцима који ће своја права моћи да решавају на свом, албанском језику.

- Сада настављамо да радимо на развоју Малесије, интеграцији и факторизацији Албанаца у Црној Гори - изјавио је Линдон Ђељај, функционер Албанске алтернативе.


СПОРНА СЕЛА

ЗЕТСКА села Матагужи и Врањ, која према катастарским границама припадају Тузима, могла би да се нађу у незавидној позицији. Подгорица и Тузи морали би да се договоре око статуса ових села, па уколико не дође до договора, до решења би се дошло путем арбитраже. Иако се налазе на "рубу" градске општине Голубовци, мештани ових села желе да након "прекрајања" општинских међа остану у саставу Голубоваца, који имају статус градске општине Подгорица.