ДУГЕ колоне црногорских грађана испред страних амбасада и конзулата ускоро би се могле преселити у сећање, јер званичници ове државе, како саопштавају, увелико преговарају са представницима земаља око укидања виза. Министарство спољних послова покренуло је иницијативу према више земаља, како за носиоце обичних путних исправа, тако и за оне са дипломатским и службеним пасошима. Поручују да ће грађане обавештавати о државама са којима буду потписани споразуми о визној либерализацији.

Црногорци засад без виза могу да бораве у 76 земаља света, док се врата отварају и у 41 земљи приде, где се визе добијају преласком међе на њихову територију. Међутим, остала је још 81 земља у којој се мора тражити виза. Од марта држављани Црне Горе без виза путују у Уједињеним Арапске Емирате (до 90 дана), а црвени црногорских пасош према истраживању "Глобалног индекса" је на високој цени и налази се на 36. месту заједно са Русијом и Тогом.

- Људи у Црној Гори коначно су поштеђени тих мука. Многи од нас памте онај чувени југословенски пасош са којим се могло ићи свуда по свету без виза осим у САД. Радило се о пасошу који је био високо котиран и цењен. После мучења и визне папазјаније, када се чекало у дугим редовима пред амбасадама и шалтерима сатима и данима, сада ове најаве дођу као олакшање, каже за "Новости" професор др Срђа Вукадиновић.


Прочитајте још - Црна Гора: Либерализовати визни режим за туристе из Кине


Он сматра да, уколико дође до визне либерализације, грађани неће то доживети као "светско чудо", него као повратак на неко старо време.

- Укидање виза и висока цена црногорског пасоша олакшава посао пре свега младим људима који иду на разна усавршавања, школовања, специјализације и то је за њих и те како значајно, док они који се баве бизнисом налазе другачије начине на дођу до неке дестинације, користећи и друге пасоше. Свуда су за њих "меке границе" - додаје Вукадиновић. - Највише су испаштали млади људи, док им се сада ситуација мења набоље, што је значајно. Црногорско руководство мора даље да ради на либерализацији визног режима, да и оне земље за које су визе проблематичне попут САД, и ту буде либерализован улазак, будући да је Црна Гора чланица НАТО, па би и по томе требала да се нађе у групи привилегованих 27 земаља.

Годинама је САД "мека" за црногорску дијаспору. Наш саговорник подсећа да је Њујорк годинама "мали Плав или Гусиње", где се налази велики број људи из тих крајева.

- Наравно, они имају америчко држављанство и могу да путују свуда по свету. Немају никаквих баријера, за разлику од наших младих људи који желе да се школују у тој земљи и унапреде своја знања, па наиђу на непремостиву административну баријеру у америчкој амбасади у Подгорици. Мишљења сам да би надлежни могли направити изузетак и да се тим младим људима омогући да без виза одлазе у САД - додаје Вукадиновић.