ТЕК што је почела нова школска година, родитеље основаца у Црној Гори узбунила је прича Еле Пероци "Маца Папучарка" из књиге "Како то може", предмета за књижевност за први разред у којој се појављују дечја имена која нису уобичајена за Црну Гору и Црногорце.

Тате и маме сматрају непотребним да се форсирају имена Шпела, Тинек, Јурчек, Јанез и Бобек као да су стара црногорска, и сматрају да се то свесно чини како би се утицало на промену идентитета.

У Министарству просвете "Новостима" је незванично речено да "бура" коју подижу родитељи није на месту, јер се, како тврде, ради о класичној причи "Маци Папучарки" која је због поуке коју шаље прикладна за узраст првака, док су имена која се помињу само имена јунака ове басне и нису наметнута да би се утицало на било чији идентитет.

Професор Слободан Савковић у разговору за "Новости" упозорава да је читава школска реформа урађена без смисла и дубље стратегије.

- Шта се жели постићи, које су то вредности које ово друштво жели да баштини. То не знају ни родитељи деце, што је још горе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КЊИГУ ДЕЛИЛИ ЂАЦИМА: Сораја Вучелић у "Историји Подгорице"


Црногорски образовни систем не разликује два основна појма, а то је образовање и знање. Ми наше ученике покушавамо са овим образовним системом да претворимо у неке шрафове неког будућег припејд система Европске уније, а уместо да их наоружамо знањем које ће их претворити у самосталне критичке мислиоце - каже Савковић.

УЏБЕНИК Илустрација у школској књизи

Драгана Мијушковић, професорка из Никшића, мајка двоје деце не крије огорчење због новонастале ситуације. Жали што деца из књижевности не уче домаће писце и песнике.

- Српски писци су свакако у мањини, док су више присутни Гвидо Тартаља, Ела Пецоли, Кемал Цоцо и њима слични. Сматрам да је образовање у Црној Гори у хаосу, сведоци смо преписивања хрватског образовног програма, а то све због жеље да се буде неко други. Углавном се копирају Хрвати или Словенци, као у овом случају, где долазимо до приче "Маца Папучарка" у којој се промовишу имена која ниједан одсто грађана Црне Горе нема. Како се то зове, и да ли надлежно министарство уопште разуме у ком правцу се образују млади нараштаји - пита се Мијушковићева. - Лично имам проблем са кћерком Габријелом која је ученица трећег разреда, која не разуме старе и заборављене називе попут пјата (тањира).


ПОПУЛАРНА ИМЕНА

У Црној Гори најпопуларнија имена која родитељи дају деци су другачија од оних из приче "Маца Папучарка". Према подацима Министарства унутрашњих послова, најчешћа имена су Василије и Софија, Лука, Јана, Сара, Маша, Дуња...