ДЕВЕТА регионална изложба меда, пчелињих производа и пчеларске опреме "Пљевља 2018" окупила је многобројне излагача из Црне Горе и суседних држава, Србије, БиХ и Републике Српске. На штандовима су се могле пробати и купити различите врсте висококвалитетног меда и други пчелињи производи, док су на продају понуђени и разни козметички и лековити препарати на бази меда.

Изложбу је отворио председник Пљеваља Мирко Ђачић, који је истакао да ова општина има озбиљну производњу у области пчеларства већ годинама уназад. Он је казао да пчелари имају велику подршку локалне управе, а са том праксом ће наставити и убудуће, како би популаризовали свет пчела, пчелара, меда и свих производа.

- Ове године се пчелари не могу похвалити великом количиним произведеног меда. Природа је урадила своје, услови нису били најповољнији, посебно када је у питању северна регија. То, наравно, није обесхрабрило наше пчеларе, који су се припремили за предстојећу зиму на најквалитетнији начин, да би чекали следећу сезону, за коју верују да ће бити боља - казао је председник Ђачић, који је похвалио рад Удружења пчелара "Матица" из Пљеваља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мед са укусом благодети


Стални посетилац оваквих манифестација пчелар Милија Маџгаљ, из Мојковца, који се већ две деценије бави пчеларством, каже да је ове године била једна од лошијих сезона за пчеларе.

- Када је сезона добра, произведе се и више од тоне меда. Људи препознају квалитет и углавном се све прода. Мед продајем на оваквим манифестацијама, као и на "кућном прагу" - каже Маџгаљ, који, после две деценије бављења пчеларством, закључује да се од овог посла може живети.

Цена меда била је 10 евра за килограм.ПРОГРАМ И ОРГАНИЗАЦИЈА

У оквиру манифестације одржан је културно-забавни програм у којем су учествовали КУД "Пљевља", Градски тамбурашки оркестар и малишани из вртића "Еко-бајка". Организацију Регионалне изложбе меда подржава Стална радна група за регионални рурални развој у југоисточној Европи у оквиру Пројекта "Регионална сарадња и умрежавање у области пољопривреде, руралног и економског развоја прекограничних подручја", који финансир Европска унија. Организатор је Секретаријат за привреду општине Пљевља.