ТЕК што су спремили своју децу за полазак у школу, родитељи који имају средњошколце у четвртом разреду морају да размишљају и о њиховом слању на матурску екскурзију. Оквирно, трошак је 400 евра, без џепарца.

Матуранткиње Средње економске школе у Подгорици Тијана и Сандра кажу да једва чекају да крену на пут.

- Родитељи нису правили питање око нашег одласка на екскурзију. То се дешава једном у животу. Почели су са плаћањем рата још крајем прошле школске године. Преостале рате измириће до поласка. Обезбедиће и потребни џепарац и још покоју неопходну ситницу. Надамо се да ћемо имати око 200 евра у џепу кад кренемо на пут - испричале су нам Сандра и Тијана.

Родитељи оцењују да је то велики трошак за кућни буџет, али, како нам је рекао и Пеђа М., они не желе да се њихова деца одвајају од припадника своје генерације.

- Пре четири године на екскурзију је ишла ћерка, а сада ћемо послати и сина, гимназијалца Јована. Нешто новца је и он издвојио радећи овог лета на приморју, тако да неће пропустити још једно велико, школско искуство. И не само то, упознаће се с неким новим градом, државом коју није имао прилике да види до сада - каже Пеђа М.

Има и оних који су лошијег имовног стања, па ће се задужити или подићи краткорочни кредит како би испунили жељу свом детету да са својом генерацијом прослави завршетак средње школе.

Подаци показују да ће на матурску екскурзију отићи 177 подгоричких гимназијалаца из А смене, односно 160 из Б смене. Дакле, мало је оних којих неће кренути на пут ако се има у виду да четврти разред похађа 370 ученика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора: Клупе тесне за ђаке


- Највећи је проблем што се годинама уназад на јавни позив за организовање матурских екскурзија јављају две агенције, једна за А, а друга за Б смену. Да испуњавају све услове, утврђује комисија. Дакле, нема пуно избора - кажу у Управи школе.

За девет дана пута подгорички гимназијалци платиће 395 евра. У то су урачунати превоз аутобусом, ноћење на бази полупансиона, услуге водича и разгледање града. Осим тога, та цена укључује и смештај, те дневнице за професоре.

У Туристичкој агенцији "Гранд" оцењују да је само неколико оних које су специјализоване за организацију матурских екскурзија. У Министарству просвете кажу да немају правилник о организацији екскурзија.

- То је ствар јавног надметања, односно управе школе која одлучује коју ће агенцију одабрати после комплетне тендерске процедуре. Ствар је јасна, у питању је тржиште, па и цена зависи од конкуренције - оцењују у ресору просвете.ДЕСТИНАЦИЈЕ

ОРГАНИЗОВАЊЕ екскурзија у иностранству одобрено је за средњошколце, а за полуматуранте је планиран обилазак Црне Горе од Улциња до Пљеваља. Матуранти средњих стручних школа из Подгорице обиђу Беч, Братиславу, Праг, Будимпешту и Београд, а гимназијалци Италију, Француску и Шпанију. Понекада у понуди буде и Грчка.