НА војни аеродром у Подгорици у понедељак је у пратњи домаћих "газела" слетео први од три купљена вишенаменска хеликоптера "бел 412 ЕПИ" за потребе Војске Црне Горе. Нове летелице користиће се, између осталог, за обезбеђење државне границе, извиђање, подршку полицији у противтерористичкој борби, транспорт, медицинску евакуацију, потрагу и спасавање, као и гашење пожара. Очекује се да преостала два хеликоптера буду испоручена до краја године. Инвестиција је вредна око 30 милиона евра, а нови хеликоптер дочекале су у зони изнад Никшића три "газеле" црногорског ваздухопловства.

- Оно што смо обећали испуњавамо. Набавком три хеликоптера, коју смо уговорили са канадском Владом и компанијом "Бел", значајно поспешујемо способности и капацитете не само Ваздухопловства и Војске Црне Горе, већ и целокупне државе. Јер, нови хеликоптери неће служити само у војне, већ и у цивилне сврхе - казао је министар одбране Предраг Бошковић на свечаности приликом примопредаје летелице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора добија још два нова америчка хеликоптера Bell 412 EPI


Поред њега, овом чину присуствовао је и начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Илија Даковић, командант Ваздухопловства ВЦГ потпуковник Ненад Павловић, као и више представника компаније "Бел" и Канадске привредне корпорације.

Долазак нових хеликоптера представља нову фазу у развоју Ваздухопловства ВЦГ. Из Министарства одбране саопштавају да ће хеликоптери бити коришћени за извршавање задатака из области све три мисије војске - одбрана Црне Горе кроз активну сарадњу са савезницима и партнерима, допринос у изградњи и очувању мира у региону и свету и подршка цивилним институцијама у кризним ситуацијама. Ту су и послови надзора ваздушног простора и извиђање, у санацији последица насталих природно или вештачки изазваним катастрофама. Процес увођења хеликоптера у потпуну оперативну употребу за извршавање наменских задатака траје од три до четири године.ПИЛОТ

ХЕЛИКОПТЕР је у Црну Гору стигао из Прага, где је састављен након што је допремљен растављен из Америке, а у Подгорицу га је довезао капетан Дарко Павловић, један од четворице пилота Ваздухопловства ЦГ који су завршили обуку за хеликоптере "бел 412 ЕПИ" и ЕП на академији за обуку на "Беловим" хеликоптерима у Форт Ворту у Тексасу, недалеко од Даласа.