ОТВАРАЊЕ поглавља 17, које се односи на економску и монетарну унију, могло би на дневни ред да стави питање евра у Црној Гори, који је годинама платежно средство. Међутим, Никола Фабрис, вицегувернер у Централној банци и члан црногорског преговарачког тима, верује да се коришћење евра ипак неће довести у питање.

- Немамо такав захтев, тако да следе преговори како да задржимо евро - изјавио је Фабрис. - Опредељење државе је јасно, а то је да та валута остане званично средство плаћања.

Европска комисија у свим извештајима наглашава да је Црна Гора једнострано увела евро 2002. године, уз прећутну сагласност званичника из Брисела. Према правилима Европе, да би једна држава могла да користи евро као своју валуту мора да буде чланица Европске уније и да поштује кључне критеријуме из Мастрихтског уговора који је подразумевао буџетски дефицит на нивоу од три одсто БДП и јавни дуг на нивоу од 60 одсто, што званична Подгорица не испуњава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И ђетићи броје криптовалуте


Још раније експерт у бриселском Аналитичком институту за економију и политику Мајкл Емерсон казао је да ће ЕУ током преговарачког процеса отворити питање употребе евра у Црној Гори. Он је подсетио да је коришћење те валуте у Монтенегру последица одлуке црногорских власти, када су у ванредним околностима, најпре унилатерално преузели немачку марку, а потом евро. Савет ЕУ је више пута поновио да унилатерално прихватање евра није компатибилно са правним тековинама Уније.


- Порука комесара ЕУ за проширење и политику суседства Јоханеса Хана, приликом отварања поглавља 17, била је да би Црна Гора, након приступања ЕУ, могла да настави да користи евро под условом да се тиме не угрози њена стабилност и конкурентност - саопштава Фабрис.

У случају да Црна Гора напусти евро као платежно средство, претила би опасност скока инфлације, погоршања фискалних дисбаланса. Процветала би сива економија, смањиле би се стране директне инвестиције. На крају би се десила економска рецесија, процењују аналитичари.ЦРНОГОРСКИ ПЕРПЕР

ЦРНА Гора све до 1906. године није имала своју монету. Перпер је био званична валута кнежевине и краљевине Црне Горе. Један перпер садржао је 100 пара. Пре њега на територији Црне Горе у промету су били амерички долари које су слали исељеници, па златни француски наполондори, италијанске златне лире, енглеске златне фунте, турске златне лире, немачке златне марке, руске златне рубље, аустријски талијер.