МИНИСТАР здравља Кенан Храповић саопштио је да је Црна Гора постала чланица Евротранспланта, што ће омогућити овдашњим пацијентима да лакше дођу до органа за пресађивање, док ће време чекања на трансплантацију постати значајно краће. Он је на конференцији за новинаре, поводом друге успешно спроведене кадаверичне трансплантације у Црној Гори, који су организовали ресорно министарство и Клинички центар Црне Горе, оценио да је црногорски здравствени систем направио овим подухватом историјски помак у области трансплантационе медицине.

Прочитајте још - СПАСЕНО ПЕТ ЖИВОТА: У КЦЦГ извршена експлантација органа

- Црна Гора је 4. септембра постала чланица Евротранспланта, највеће међународне непрофитне организације за трансплантацију органа. Евротрансплант посредује и координира размену органа за пресађивање између трансплантационих центара, лабораторија и донорских болница у најразвијенијим европским земљама - казао је Храповић. - Овим чланством постали смо део породице од 100 милиона становника и могућности добијања органа учинили извеснијом. Очекујемо да ће време чекања на трансплантацију органа бити значајно смањено.

ПРЕСАЂИВАЊЕ

директорка КЦ Црне Горе, Марина Ратковић, казала је да је за последње две године у КЦЦГ урађено 39 трансплантација бубрега, од чега је 36 са живих, а три су кадаверична донора.