ЉУБЉАНА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Словенију тресе незапамћени скандал након што су објављене снимке велике групе наоружаних и маскираних људи у Марибору, који се наводно припремају за ”одбрану границе”. Реаговао је и председник Словеније Борут Пахор изјавивши како је крајње неприхватљиво да наоружана група мушкараца скривених иза црних капуљача прети, а у рукама држи пушке и секиреw.

Вођа скупине је Андреј Шишко, који је био и председничлки кандидат и вођа навијачке скупине фудбалског клуба Марибор, припадник крајње деснице који је најавио ”битку за јужну границу”.

Паравојну скупину организовао како би се Дежела ”одбранила” од имиграната, уз поруку да су то ”штајерски патриоти”. Касно синоћ реаговао је технички премијер Миро Церар поруком да се тако шири мржња и да Словенија нема никакве потребе за паравојним скупинама по узору на Ку Клукс Клан.

Прочитајте још - ШИРОМ РЕГИОНА ВОЈНИ КАМПОВИ ЗА ДЕЦУ: У БиХ најекстремнији држи Насер Орић; "Црна муња" позива на рат са Србима; На Косову су јавна тајна

За Шишка је одмах објављено да има криминалну прошлост, док је он поручио да ће се 13. септембра у Љубљани окупити велики број људи који ће тражити од нове владе Марјана Шареца да пооштри услове уласка у Словенију.

Словеначки медији на истакнутим местима доносе најновије информације о постојању те паравојне групе, полиција истражује ко их је наоружао и ко се крије иза црних капуљача. Демократска јавност је изразито забринута и тражи од владе и шефа државе да се што пре проведе истрага и казне сви који су прекршили законе.

Фото: Facebook @ Gibanje Zedinjena Slovenija


Фото: Facebook @ Gibanje Zedinjena Slovenija


Фото: Facebook @ Gibanje Zedinjena Slovenija


(rs.sputniknews.com)