ОД почетка године до краја јуна Црна Гора је на увоз укупно потрошила милијарду и 200 милиона евра. Од тога чак 240 милиона на увоз пољопривредних и прехрамбених производа, званична је статистика. У ресору пољопривреде наглашавају да ти резултати нису меродавни, првенствено због туристичке сезоне, која има утицај на кретања увоза и извоза, али и са аспекта производње која је у замаху у летњим месецима.

- Јаснију слику и податке имаћемо на крају сезоне - поручили су из Министарства.

Подаци, такође, кажу да увоз расте током сезоне због повећаног промета, а у Министарству пољопривреде тврде да смо у првих шест месеци потрошили највише на производе којих нема у Црној Гори.

- Увозимо разна газирана пића чије производње нема код нас, затим производе од житарица. Осим тога, млеко у тетрапаку за које не постоји производња у Црној Гори. Такође, увозимо млеко у праху, али и друге млечне прерађевине које нису део производних погона код нас - образложили су у Министарству пољопривреде.

Чињеница је, пак, да Црна Гора има производњу млека и прерађевина од више произвођача - Лазине, Ника, Милкос, али и мањих млекара у Пљевљима и Рожајама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора: За храну дневно само осам евра


Поред тога, из увоза се у нашим трговинама може наћи и оно чега овде има у изобиљу. Тако у мегамаркетима осим брескве, нектарине или грожђа са подгоричких плантажа, могу да се купе исти ти производи нпр. из Грчке. Осим тога, иако постоје бројни произвођачи диње, лубенице, паприке, кромпира, малине широм државе, у трговинама су врло заступљене веће количине тих пољопривредних производа увезених из Македоније, Србије... Није боља ситуација ни када је реч о месу и месним прерађевинама. Поред оних количина које се пакују у погонима Франца, Горановић, Градина, Мартекс, у рафовима тих производа има са свих страна: из суседне Србије, Хрватске, Босне, Словеније, а меса из Бразила и Шпаније.

Црна Гора слови за земљу у којој се производи изузетно квалитетно маслиново уље, али у нашим продавницама, чак и боље снабдевеним тешко ћете наћи такав производ. С друге стране, понуда је изузетно добра нпр. маслиновог уља из Хрватске или Италије.

Када је реч о извозу на крају прошле године највише је извезено алуминијума и руде боксита, дрвета. Укупно од извоза приход је био 370 милиона евра. На увоз не само прехрамбених производа, већ и на машине, електричну енергију, нафту и деривате, апарате за домаћинство утрошено је више од две милијарде евра. Највећи спољнотрговински партнери Црној Гори су Србија, БиХ, Мађарска, Кина, Немачка, те чланице ЦЕФТ-а споразума и Европске уније.

МИЛИОНИ САМО ЗА ВОДУ

НИЈЕ боља ситуација ни када је реч о води. Квалитет са наших изворишта нико не спори. Пакује се у седам фабрика, чак у пет погона у Колашину и околини, а Црна Гора на увоз воде потроши годишње и више милиона евра.