ЗБОГ незадовољства изменама закона о пензијско-инвалидском осигурању представници Синдиката јавне управе и правосуђа у уторак организују протестну шетњу у Подгорици, а касније како су најавили и генерални штрајк у септембру, ако не буде договора са надлежнима. Разлог је, како су навели, што се ниподаштава бенефицирани радни стаж у службама безбедности и што су планиране измене закона катастрофалне.

- Да се ради до 65 година старости и 40 година стажа то је неоствариво. Дакле, морају оба услова да се испуне, ако неко хоће у пензију - рекао је Ненад Ракочевић, председник Синдиката јавне управе и правосуђа.

Прочитајте још - Пензије у Црној Гори веће за 3,6 одсто

Колеге у синдикату јавне управе на протесту ће подржати и представници Синдиката одбране, јер како је рекао Ненад Чобељић, председник тог синдиката мора се доскочити онима који организују јавне расправе о најважнијим законима у августу, у време годишњих одмора.

Прочитајте још - Црна Гора: Веће плате и пензије

Са друге стране, синдикат Управе полиције неће подржати протест због измена закона, јер, како су саопштили, неће да угрозе досадашње преговоре и иницијативе да се поједина питања реше.

И док се део запослених труди да побољша закон, већ пензионисани, они који имају најнижу пензију, ове године неће добити повећање, званично је саопштено из Министарства рада и социјалног старања, јер у каси тог ресора нема пет и по милиона евра колико је потребно за увећање тих пензија.


- За повећање најниже пензије на 80 одсто од минималне зараде потребно је на годишњем нивоу пет милиона и 400.000 евра. Та средства нису обезбеђена. Ако би прибегли таквом решењу додатно бисмо повећали мањак новца, дефицит који постоји у Фонду ПИО. Осим тога, то би значило да би само део пензионера добио повећање и то износа до 154 евра, а онима чија је пензија виша не би добили никакво повећање, образложили су у Фонду.

ЖИВЕ ОД 126 ЕВРА!? МИНИМАЛНА пензија у Црној Гори износи 126 евра, а прима је, према последњим подацима за јун ове године, 10.362 пензионера. Ни увећање се неће наћи у изменама закона чија је припрема у току.

Синдикалци сматрају да ако би се повећала минимална зарада, коју траже обе централе синдиката са 193 на 250 евра било би и више новца од доприноса.

- Значи било би простора и за повећање пензија - оцена је Предрага Спасојевића из Синдиката јавне управе и правосуђа.

И у Савезу удружења пензионера не оспоравају да су минималне пензије премале, али је ипак током расправе њихов представник био против.

- Против тога сам да се одређују износи па да дођемо у ситуацију као мајке са троје и више деце да се утврђено не може реализовати - образложио је Миодраг Радуловић, представник Савеза, зашто није гласао за измене које би обезбедиле повећање пензија.

Дакле, очигледно ће се наставити полемика и прича о изменама закона о пензијско-инвалидском осигурању и у наредном периоду. За сада је само једно извесно, да би нови закон требало да буде на снази од јануара наредне године. То је недавно за наш лист оценио директор Фонда Душан Перовић, напомињући да ће нови донети нову методологију обрачуна пензија, која ће, како је проценио, донети и вероватно увећање пензија. Сада се оне обрачунавају по швајцарском моделу на основу раста зарада и цена на мало па је на почетку ове године раст пензија, по том основу био мало изнад један одсто.