ИАКО их је бивша СФРЈ осудила као "ратне злочинце" данашња Црна Гора не држи се једнако тих пресуда када су у питању Крсто Зрнов Поповић и Драгољуб Дража Михаиловић. Први се слави, а други прогања. Тим поводом посланик Уједињене Црне Горе Горан Даниловић упутио је писмо Влади Црне Горе упозоравајући тим Душка Марковића да би требало да се држе пресуда подједнако за све. Питао је чланове Владе како се зове када "градоначелник Цетиња каже на скупу сећања посвећеном Крсту Поповићу да је 'увек био на правој страни историје'"?

- Он, дакле, на правој страни, а Драгољуб Дража Михаиловић којега је рехабилитовала савремена, правосудна Србија без и слова прекора из антифашистичке Европе је и даље издајник над издајницима у Црној Гори? Како и којом логиком то може? Ако у Црној Гори неће бити рехабилитације, ни појединачних, све док сте ви на власти, онда се држите ових поменутих пресуда из 1946. и 1947. године доследно - нагласио је Даниловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Заборавили" милион и по

Посланик УЦГ је Влади поручио да се држи тога да су сви пресуђени у СФРЈ злочинци, или да пусте грађанима да бирају ко то јесте.

- Немојте заборавити никада да су све преживеле вође и команданти Краљеве војске у отаџбини слободно живели до смрти у САД или другде на континентима демократије, да је Михаиловић одликован постхумно од стране америчког председника Трумана, и то највишим орденом који је могао добити војник и странац. Краљевска влада, чији је он био министар војни четири године рата, била је смештена у савезничком Лондону, а не у Хитлеровом Берлину. Михаиловић није спасавао нацистичке него америчке пилоте, и то не једног и двојицу, него стотине - највише што је спасено у нацистичком рушењу Европе. Не вршљајте по историји са данашњим и негдашњим тоталитарним приступима - наводи се у писму Даниловића.

Он сматра да је неприхватљива рехабилитација Крста Поповића, а да се истовремено славе они који су га убили 1947.

- Поштујући потребу да се у целини сагледа живот Крста Поповића, да се скине, ако правда каже другачије, анатема и с њега и са потомака, позивамо вас да тако, отвореног ума, сагледамо личност и дело Драже Михаиловића и због свих вас и нас ставимо тачку, коначно, на тај дио прошлости. Доказе да нисмо издајничке кћери и синови имамо у Лондону, Вашингтону, Москви и Паризу, још само да их међусобно прибавимо. Срамота је државна и историјска да посмртне остатке нацистичких војника чувамо у касарни која носи име народног хероја, а да нам остаци дедова и прадедова, често невиних али идеолошки неподобних, служе за поругу и стид - казао је Даниловић.

На гробу Крста Поповића / Фото Фејсбук

Ових дана Уједињени равногорски покрет свих српских земаља и расејања и његов председник, војвода Милета Павићевић, најавили су подизање кривичне пријаве против премијера Душка Марковића и других који су њиховог ратног команданта Драгољуба Дражу Михаиловића назвали ратним злочинцем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Црна Гора: Порез не плаћа 200 компанија

"ЖРТВА"

УЧЕСНИК балканских ратова, Мојковачке битке, Петровданског устанка, противник анексије Краљевине Црне Горе, последњи командант црногорске војске у егзилу остао је веран Црној Гори, на правој страни историје, казао је градоначелник Цетиња Александар Кашћелан:

- Велика је његова жртва, већа од било које речи коју бих могао данас изрећи. Али, сигуран сам да у његовој нарави реч жртва није постојала.