УНИЈА слободних синдиката саопштила је да више од 80.000 запослених у Црној Гори прима плату до 250 евра. Међу њима је 36.639 људи који примају плату мању од државног минимаца од 193 евра. Док законом одређену најнижу зараду у џеп ставља 9,849 радника! Према подацима УСС, број запослених у држави је око 190.000, а просечна плата 512 евра.

Из Уније упозоравају да радници у Црној Гори и даље чекају повећање минималца утврђеног још 2013. године, и најмањи је у региону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПОДГОРИЧКА „ПОБЈЕДА“ ТВРДИ: Катнића пратили месецима и спремали ликвидацију

Владислав Бојовић из Демократске народне партије сматра да је запањујући податак да скоро половина од укупног броја запослених прима плату до 250 евра.

- То значи да више од 80.000 грађана прима дупло мању плату од износа просечне зараде у Црној Гори или скоро три и по пута мање од реалног износа минималне потрошачке корпе. Штавише, уместо да се смањује, видимо да је, само током последњих пет месеци, за неколико хиљада повећан број радника чија је зарада на нивоу од 250 евра - каже Бојовић. - Ако се овај податак доведе у везу са чињеницом да минимална потрошачка корпа у Црној Гори реално износи више од 800 евра, па још ако се узме у обзир колико је пензионера са пензијом нижом од 250 евра и колико је незапослених у Црној Гори, јасно је да огроман број грађана живи на самој ивици егзистенције. Више од 51.000 грађана је незапослено, од чега 9.000 високошколаца! Поражавајући је податак да посао нема више од 300 магистара, међу којима су и доктори наука.

Мирко Станић из СДП каже да је преко потребно повећати минималац са 193 на 250 евра, као меру која има за циљ побољшање стандарда радника са најмањим примањима у Црној Гори.

- Овом одлуком бисмо повећали приходе за више од 77.000 наших суграђана који данас зарађују мање од 250 евра, а кроз повећање доприноса би држава на приходовној страни добила неколико милиона евра, чиме би се знатно увећали буџетски и приходи фондова. Кроз измену законске регулативе би се такође могао увести неопорезиви део зараде којим би се анулирали трошкови послодавца због повећаних издатака по основу повећања зарада - сматра Станић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БРУТАЛНЕ БАТИНЕ У БУДВИ: Норвежане претукли Швеђани пореклом са Балкана (ВИДЕО)

НЕОПОРЕЗИВИ ДЕО ЗАРАДЕ

ПРЕМА подацима Пореске у Црној Гори минималац прима више од 70.000 запослених. Увећање минималца подржавају и послодавци, али траже да се испуни и њихов захтев, а то је да се привреди обезбеди неопорезиви део зараде. У Унији слободних синдиката напомињу да треба заштитити оне који најмање примају - 193 евра месечно.

- То је најугроженија категорија запослених и њима што пре треба повећати зараду. То би их, донекле, у догледно време, извело из зоне сиромаштва - прокоментарисао је за "Новости" Вукашин Зоговић, координатор Уније слободних синдиката у преговорима за повећање минималне зараде.