Амерички министар одбране Џејмс Матис изјавио је у Загребу да је Хрватска "доказана америчка савезница" и обећао помоћ САД у наставку модернизације хрватске војске.


Матис, који је састао с хрватским премијером Андрејом Пленковићем, нагласио је да му је задовољство да поново буде у земљи "која је доказана америчка савезница и која има респектабилну војску".

Матис је похвалио одлуке хрватског државног врха о набавци нове војне опреме и обећао помоћ код наредних корака модернизације хрватске војске, наводи се у саопштењу хрватске владе.

Како се додаје, Пленковић је изразио задовољство због "одличних и пријатељских односа Хрватске и САД", пренела је Хина.

АМЕРИЧКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ СТИГАО У ЗАГРЕБ НА САСТАНАК АМЕРИЧКО-ЈАДРАНСКЕ ПОВЕЉЕ

Министар одбране САД Џејмс Матис стигао је у Загреб где ће са колегама из југоисточне Европе разговарати о прикључивању осталих регионалних држава НАТО-у, објавило је Министарство одбране Хрватске, преноси Хина.

Наводи се да је Матис у хрватску престоницу стигао након самита НАТО у Бриселу где су "САД потврдиле пуну преданост Северноатланском савезу, упркос критикама председника Доналда Трумпа да савезници не издвајају довољно за заједничку одбрану".

Хрватско министарство је оценило да је Матисова посета Загребу "потврда одличних и пријатељских односа двеју држава са циљем да сарадња буде још боља".

Матис ће се састати са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, а у петак Учествује на састанку министара одбране Америчко-јадранске повеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Матис одобрио граничне мисије 4.000 војника Националне гарде

Ради се о регионалној иницијативи коју су 2003. године покренули САД, Хрватска, Албанија и Македонија, а 2008. прикључиле су јој се БиХ и Црна Гора.Хина наводи да је циљ иницијативе пружање подршке евроатланским процесима у југоисточној Европи и што скорија интеграција свих држава чланица иницијативе у НАТО.