У случају да се у процесу лечења утврди лекарска грешка, одштету пацијенту је до сада плаћао лекар или медицински радник који је погрешио. Судећи према неким информацијама, убудуће ће то преко осигурања чинити Синдикат доктора медицине Црне Горе који ће уплаћивати новац за докторе који су њихови чланови.

У току су преговори са осигуравајућом кућом, а предложена сума по лекару је 20.000 евра. Они који буду желели да се осигурају на већу суму, на пример до 50.000 имаће могућност доплате.

Прочитајте још: Породиља из Прибоја преминула због грешке лекара

У Синдикату већ две године покушавају са осигуравајућим кућама да некако то реше, али су понуде које су добијали од осигуравајућих кућа биле врло високе. Тако је за изабране докторе тражено да плаћају 15 евра месечно, а за хирурге и до 40 евра. Сада су добили понуду од 1,5 евро месечно и те трошкове сносиће Синдикат.

Како кажу у Синдикату, лекарска грешка је кршење општепризнатих правила и вештина лечења услед одсуства посебне пажње или опрезности, а може је изазвати чињење или нечињење, као и предузимање или непредузимање индикованог захвата насталог из незнања или немогућности да се нешто уради.

Најчешће лекарске грешке се “дешавају” у области хирургије, ортопедије, анестезије, гинекологије и акушерства, као и у области радиологије и урологије.

Прочитајте још: Раденка убила грешка лекара? Уочене три бактерије, рука иструлила испод гипса!

Кривичним закоником Црне Горе је дефинисана одредба несавесно пружање лекарске помоћи, а Синдикат доктора медицине ће тражити да се уместо тога уведе термин лекарска грешка, јер само у лекарској професији постоји таква одредба.

Према речима Владимира Добричанина, хирурга у Клиничком центру Црне Горе, лекарска грешка у модерним цивилизацијама није табу, већ је препозната као нешто што се дешава из нехата и детаљно је обрађена у правосудним системима.

Доктори желе да сачувају посао


- Нажалост, код нас то није случај, па се лекари суочавају са великим непријатностима, да не употребим неку тежу реч која би много сликовитије и реалније све ово приказала - тврди Добричанин.

Др Добричанин сматра да би се увођењем институције осигурања од лекарске грешке, подигао ниво здравственог система за један значајни степеник који би, на обострано задовољство и пацијената и лекара, обезбедио квалитетнију здравствену услугу. n

РАСТЕРЕЋЕЊЕ

- НА овај начин би здравствени систем био растерећен значајног утрошка економских средстава која се могу употребити за побољшање услова рада наших лекара како би се могућност грешке смањила на минимум, а пацијенти би били сигурни да ће се последице лекарске грешке адекватно надокнадити - закључује Добричанин.

Наравно, како каже Добричанин, све ово мора испратити и правосудни систем који би лекарску грешку морао третирати на потпуно другачији начин него до сада.