СУСРЕЛА су се два велика божја угодника у Никшићу - Свети Василије Острошки Чудотворац и његов сабрат у Христу Свети Нектарије Егински, у Саборној цркви на Петровој главици. Током три дана велики број Никшићана у дугој молитвеној колони приступио је и потом целивао на свим богослужењима мошти овог великог светитеља, помазан освећеним уљем са гроба Чудотворца. Честице његових моштију налазе се по многим манастирима широм православног света, где су доспеле ради утехе и исцељења телесног и душевног.

- Благодарећи Богу и Светом Нектарију, имамо милост да нам је стигао део његових моштију, благословог преосвећеног владике Јоаникија, а љубављу оца Момчила Кривокапића, архијерејског намесника бококоторског и брата Игора из Русије, који су нам омогућили да свете мошти поново посете Никшић, Саборну цркву и место где се гради храм њему посвећен. Ово је велика радост и велики благослов за целу цркву - казао је протојереј-ставрофор и архијерејски намесник никшићки Слободан Јокић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Свети Василије удружио нације

Предвиђено је да данас, након свете литургију, честице моштију буду испраћене из никшићког Саборног храма и однете до места где се у Никшићу гради црквено-омладинско-спортски центар посвећен управо овом великом светитељу и исцелитељу.

- Радујемо се што ће свете мошти доћи међу зидове центра који се увелико гради. Тешка су времена за подухвате, али се надамо да ће Господ и Свети Нектарије дати да у наредном периоду све што смо планирали изведемо до краја, да то место са мноштвом садржаја, а превасходно с црквом, буде стециште за омладину - каже отац Слободан.

ИСЦЕЉЕЊА

ОД прошле године, првог доласка честица моштију Светог Нектарија Егинског, у Никшићу су се догодила два исцељења.

- Светитељ је подарио дете нашим људима из цркве, док је једна жена исцељена после тешке болести - подсећа отац Слободан. - Осећамо блискост Светог Нектарија и Светог Василија Острошког, који су се спојили над Никшићем и Црном Гором у димензији духовног надзора.