ВИШЕ од 1.500 људи окупило се вечерас у центру Скопља на протесту против договора о новом имену Македоније, пренели су македонски медији. Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало "Немамо друго име осим Македонија", узвикивали су "Македонија Македонцима" и тражили оставке премијера Зорана Зајева и других чланова македонске владе.

Протест је организован путем друштвених мреша, а на њега су позивале и неке навијачке групе. Собрање су обезбеђивале појачане полицијске снаге. Учесници протеста су гађали зграду парламента молотовљевим коктелом, али се он није запалио. Како је пренео портал Плусинфо, током протеста ка полицији је полетео Молотовљев коктел који се није запалио, као и више флаша, а одјекнула је и шок бомба.

Демонстранти су бацали и друге предмете у правцу полиције, гореле су навијачке бакље, скандирало се "Македонија, Македонија" и узвикиване су увредљиве поруке против владе Зорана Заева. Једном учеснику протеста је позлило, па је одвежен колима Хитне помоћи.

Председник Свемакедонског савета - Македониум Страшо Олумчев рекао је да су протести спонтани израз револта због споразума Македоније и Грчке. Он је нагласио да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАЛА ОДЛУКА: Македонија добила ново име!

Маконски председник Ђорђе Иванов саопштио је раније данас да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане. Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји.


Грађани, а не председник Ђорђе Иванов, одлучују о будућности Македоније, саопштила је вечерас влада у Скопљу после одлуке Иванова да не подржи споразум са Грчком о имену бивше југословенске републике.

Македонска влада саопштила је да жали због чињенице да председник Иванов није успео да превазиђе своје слабости и увиди перспективе које се отварају за земљу након споразума између Скопља и Атине о новом називу земља - Република Северна Македонија.

Грчки противници споразума о новом имену Македоније најавили су у петак протесте у центру Атине.