ПОРОДИЦИ Мирослава Мишковића, српског бизнисмена, забрањена је градња обалног зида на Малим Росама, којим преграђују обалу и затварају прилаз до четрдесетак породичних кућа. Правни основ за забрану градње породици Мишковић, која на 1.500 квадрата гради резиденцијални објекат, нашао је инспектор за рибарство Министарства пољопривреде и руралног развоја Миомир Тапушковић. Он је, како каже, донео решење којим је Љиљани Мишковић забранио извођење грађевинских радова на Малим Росама јер је реч о делу обале која је заштићено подручје предвиђено за традиционални риболов ситне плаве рибе мрежама, тзв. рибарска поста.

Тапушковић објашњава да је такође тражио да инвеститор уклони недовршени новосаграђени зид и да обални простор рибарске посте врати у претходно стање. Према његовим речима, решење о забрани се поштује, али је већ уложена жалба коју ће решавати другостепени орган.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЖИТЕЉИ МАЛИХ РОСА У ПРОБЛЕМУ: Мишковићи заградили пут, не могу до својих кућа

Рибарска поста на Малим Росама прописно је обележена информативном металном таблом на којој су грб Црне Горе, дужина обале, 70 метара, чак и фотографија ове увале. У средини рибарске посте је вековима стара тирадура (морско жало), на које се извлаче мреже са уловом. Баш по средини обалног дела тирадуре, на два метра од воде, Мишковићи подижу зид.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мирослав Мишковић: Правите штету и мени и Србији

На преграђивање ове обалне стазе указао је мештанин Малих Роса Никола Поповић, коме је градња зида онемогућила једини пут до куће. Навео је и да су се мештани Роса пре 20 година, током израде новог катастра, договорили да појас ширине осам до десет метара и дужине око 1,5 километар укњиже на државу не само да би имали сигуран пролаз до кућа већ и да би ту уредили шеталиште.

Прича о још једном у низу покушаја девастације драгуља природе на Малим Росама, који би морао остати опште добро, очигледно ће бити настављена. У ком смеру, показаће време, али мештани и бројне организације, попут "Стоп криволову", похвалили су реаговање инспектора за рибарство јер је, како наводе, "јасно, у име државе, дао до знања свима да се на ово неће жмурити и окретати глава на другу страну".

ДОЗВОЛА

Терен су обишли представници Морског добра, Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора. Обавештен је и Директорат за инспекцијске послове, а на терену су били и представници Министарства финансија и Дирекције за некретнине са геометрима. За извођење радова постоји грађевинска дозвола Секретаријата за просторно планирање из 2012. године, и то је онемогућавало надлежне да реагују, а мештанима је саветовано да се обрате Суду.