СВИ сумњиви научни радови који су одбрањени ван Црне Горе убудуће ће се проверавати. Влада Црне Горе припрема Закон о академском интегритету, којим се први пут указује и на одговорност ментора у случају утврђивања плагијата. Законом је, такође, прописано и оснивање етичког комитета који ће се бавити питањима поштовања етичких начела и провером радова.

Црна Гора је једина земља у региону и шире, која питања академског интегритета уређује посебним законом. Циљ овог закона је поштовање фундаменталних вредности високог образовања, етичких начела и онемогућавање сваке врсте злоупотреба које воде урушавању система високог образовања и губљења угледа и значаја које имају установе високог образовања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Заплењено 120 килограма сканка

Политиколог Марија Радиновић каже, да је жалосно што се држава нашла у ситуацији да мора да доноси посебан закон којим би забранила и санкционисала крађу интелектуалне својине, по чему је Црна Гора у последњих неколико година постала препозната у ширем региону.

- Одредба Предлога закона о академском интегритету која прописује да ће и ментори бити одговорни за утврђивање плагирања научног рада, свакако доприноси бољој регулацији ове области, јер ће се на тај начин и ментори стимулисати да озбиљније и ревносније схватају и обављају свој посао, и да не "гледају кроз прсте" никоме, па ни својим познаницима, рођацима или фаворитима - каже Радиновић.

На тај начин ће се направити разлика између најбољих студената и оних мање добрих.

Радиновић сматра да је и оснивање Етичког комитета позитивна новина.

- Наравно, под условом да тај комитет буде заиста, како је најављено, састављен од признатих и угледних академских радника који представљају несумњив ауторитет у академској заједници. У супротном, уколико се и преко овог тела буду преламали политички и партијски интереси, што је до сада био случај са Универзитетом Црне Горе и свим његовим јединицама, неће се направити корак напред у суочавању са овим проблемом који штети и студентима и професорима и Универзитету, али и држави - закључује Радиновић.


ЕТИЧКИ КОМИТЕТ

ТЕЛО које ће се бавити поштовањем етичких начела и случајевима њиховог кршења, имаће седам чланова који долазе из редова истакнутих експерата из различитих научних области. Како је законом прописано, поступак утврђивања кршења академског интегритета, моћи ће да покрене сваки правни субјект или појединац, при чему се такав предлог прво доставља Суду части установе на којој је одбрањен рад, односно где је стечена квалификација. У случају да Суд части не оконча поступак у року од шест месеци, Етички комитет има задатак да посао заврши у року од пола године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
„Франца" поново ради: Још да замирише кулен

БЕЗ САНКЦИЈА

Стручњаци црногорског Завода за школство лане су преписали добар део хрватских наставних планова и програма. Нико није одговарао. Пре тога је британски професор Димитрос Бухалис оптужио бившу министарку науке Сању Влаховић да је плагирала његов научни рад. Поднета је кривична пријава, али је тужилаштво случај прогласило застарелим, а она је у међувремену постала амбасадор у Италији. Привредни суд Црне Горе потврдио је пре две године да је члан Главног одбора ДПС Милан Бабовић преписао магистарски рад од Петра Мартиновића. И истраживање научних радова црногорских јавних функционера спроведено од НВО, показало је да је председник ДЦГ Алекса Бечић, наводно, плагирао магистарски рад.