Влада Црне Горе није се задуживала за текућу потрошњу нити то има у плану, казао је премијер Душко Марковић у Скупштини. Од 2020. очекује буџетски суфицит, веће плате и пензије и бољи животни стандард.

Шеф посланичког клуба Демократске партије социјалиста Миодраг Радуновић питао је премијера какви су ефекти недавне трансакције 500 милиона еврообвезница на међународном финансијском тржишту.

Марковић је казао да је мерама Владе унапређен кредитни рејтинг Црне Горе. Емисија еврообвезница од 500 милиона евра била је до сада најповољнија за Црну Гору - навео је премијер.

Прочитајте још: Пензије у Црној Гори веће за 3,6 одсто

- Ову емисију карактерише скоро три пута веће интересовање, око 1,5 милијарди евра - казао је Марковић и додао да је Влада тако постојећи дуг заменила повољнијим. Том трансакцијом смањен је притисак на јавне финансије током средњорочног периода, омогућено је да се део реализованих средстава од око 100 милиона евра искористи за исплату обавеза у наредне две године и тим умање потреба за задуживањем.

- Чека нас кредитни аранжман са Светском банком од 200 милиона евра.

Прочитајте још: Црна Гора: Остаје кризни порез на плате

Марковић је навео и да се Влада Црне Горе није задуживала за текућу потрошњу, нити то има у плану.

Премијер Душко Марковић

- Током 2020. очекујемо суфицит у буџету, а тиме и простор за даљу отплату дуга, а то ће створити средства за нове развојне пројекте који ће донети економски раст и бољи стандард грађанима - закључио је Марковић.


ДЕМАНТИ БРИСЕЛА

МАРКОВИЋ је саопштио и да извештај Брисела демантује све оне који су мислили да се може зауставити или успорити наш пут ка ЕУ.

- Послата је и јасна порука грађанима ко се брине о њиховим интересима и које партнер Бриселу. У једном и у другом случају то су Влада, Скупштина и други државни органи, који воде овај процес. Овај детаљ указује и на оне појаве и снаге у Црној Гори које појединачне интересе стављају испред интереса грађана и Црне Горе - казао је Марковић.