Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко рекао је да би желео за Босну мање Дејтона, а више Брисела.

Инцко је, у интервјуу аустријској агенцији АПА, казао да ЕУ мора да појача своје присуство на Балкану, јер ће у супротном тај простор попунити други.

Прочитајте још: Изетбеговић: Србија и Хрватска позивају на сукобе; Вучић: У БиХ да мање користе речи оптужби

„У будућности треба да буде мање Дејтона и више Брисела“, поновио је Инцко, који је уверен да ће бити промене Дејтонског споразума, али додаје да то тренутно није реално и да пре свега председник РС Милорад Додик неће прихватити „Дејтон 2".

Он тврди да постоји потреба за то и истиче да компликовани механизми, које предвиђа Дејтон, морају бити реформисани, а, према његовим речима, неопгодне су и промене у структури Председништва, те да је пре свега потребно ојачати функционалност институција.

Прочитајте још: СКАНДАЛ У САРАЈЕВУ: Месић дражи од Памука

До сада је политика, због тих структура, често била паралисана и у будућности могло би се тежити ка једном председнику и два заменика, при чему би председник имамо мандат од четири године, а након тога би могло доћи до ротације, предложио је Инцко.

Сличан модел предлаже и за функцију премијера, али додаје да то у овом тренутку није реално.

Он упозорава да ЕУ Балкан, а пре свега Босну. не сме испустити из вида.

„И ја као високи представник морам се полако повући, а ако ЕУ не попуни тај простор онда ће други доћи“, упозорио је он.

Просперитетна и стабилна Босна, према мишљењу Инцка, је и даље могућа.

Инцко је, поводом данашње посете шефице аустријске дипломатије Карин Кнајсел сарајеву, подсетио да је Аустрија у Босни виђена као поудзан партнер.

Када је реч о ставу аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа у вези статуса РС, Инцко је рекао да је добро што су шефица дипломатије и канцелар Себастијан Курц подвукли да „Босна остаје каква јесте и да нема промене политике према тој земљи.

„Све друго би могло дестабилизовати цео Балкан и тиме би неке друге тежње могле бити поново активиране, а то не би био добар развој“, рекао је он.

Штрахе се, у ранијем интервјуу медијима Српске, изјаснио за право на самоопредељење српског народа, као и оценио да БиХ нема позитивну будућност.

„Мој задатак је да земља опстане. Ако дође до одступања то не могу толерисати или прихватити“, казао је Инцко везано за наводне сепаратистичке тежње РС.