У обезбеђење посете Хрватској председника Србије Александра Вучића укључено је неколико стотина људи из свих делова хрватског безбедносног система, од полиције у униформи и цивилу, Управе за посебне послове безбедности, Безбедносно-обавештајне агенције (СОА), Војне безбедносно-обавештајне агенције (ВСОА), незванично сазнаје "Јутарњи лист".

Наводи се да ће бити спремни и снајперски тимови Антитерористичке јединице Лучко.

Такође, како пише лист, Вучића ће обезбеђивати и припадници интервентних јединица, десетине детектива и тајних агената у цивилу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: KABINET PREDSEDNICE HRVATSKE: Vučićevo izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu

"Јутарњи" наводи да хрватско Министарство унутрашњих послова на располагању има блиндирано возило, у припреми ће бити и посебан тим Хитне помоћи, а уз то ће морати да се има на располагању довољна количина крви крвне групе какву има и Вучић. Загребачки дневник наглашава да то није ништа неуобичајено, већ стандардна рутина у свим државничким посетама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: POSETA VUČIĆA HRVATSKOJ: Razgraničenje i dalje daleko

Наводи се да, с обзиром и на најављене демонстрације због Вучићевог доласка у Загреб заказане за сутра на Тргу светог Марка, даноноћно раде и сви полицијски службеници у противтерористичким одељењима који проверавају све особе и групе које би могле да угрозе безбедност српског председника.

"Јутарњи" наводи да је процењено да би противници Вучићевог доласка, међу којима су и припадници неких екстремних навијачких група то могли да искористе као прилику за паљење српских застава. Надзире се и комуникација на друштвеним мрежама, из које би могла да назре било каква претња, а проверавјау се и сви они који су раније учествовали у сличним инцидентима.

Наводи се да је претходница Вучићевог обезбеђења из Србије већ стигла у Загреб, а након свих тваквих успешно одрађених послова разменују се и пригодни дарови "безбедњака", меморабилија служби. Осим обезбеђења председника Србије, посебни тимови раде и на припреми обезбеђења целокупне пратње, као и делегације српских привредника.

Загребачки дневник наводи да се због Вучићевог доласка, сигурно неће заваривати шахтови, као што је то било приликом долазака америчког, израелског или кинеског председника претходих година.

Наводи се да је, међутим, сасвим извесно да ће траса проласка колоне возила бити потпуно "стерилна" и да се стога већ можда од недеље увече могу очекивати полицајци у униформи на траси проласка, као и патролирање обележених и необележених возила.

Лист наводи да се целокупни протокол и безбедносни ризици координишу и у сарадњи са надлежним службама Републике Србије и службама задуженим за обезбеђење српског председника и за сада се држе подаље од јавности.

"Јутарњи" наводи да то илуструје и податак да ни из кабинета председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић ни из надлежних градских служби Загреба нема одговора на новинарско питање хоће ли се на траси којом ће проћи Вучић на стубовима јавне расвете наћи заставе Републике Србије, што је уобичајено код доласка страних државника у Загреб.