Председница Хрватске конзервативне странке и посланица у Европском парламенту Ружа Томашић позвала је данас владу Хрватске да силом одбрани морску границу са Словенијом и да полицијом и војском одговори на поступке словеначке полиције против хрватских рибара у спорном Пиранском заливу.


Томашић је казала да влада мора да онемогући Словенце у томе да било коме пишу казне у хрватским водама, преноси Хина.

Прочитајте још: Тромблон дао Пленковићу 72 сата да реши проблем са Словенијом

"Акције словеначке полиције, у ономе што су до решења граничног спора хрватске воде, противзаконите су и наша полиција, а по потреби и војска, на то требају да реагују", објавила је Томашић на својој интернет страни.

Према њеним речима, жао јој је што су се Словенци одлучили "на овај једнострани и помало сирови потез, али нико их на то није присиљавао".

"Изабрали су да на силу решавају спор па се са силом морају и суочити", истакла је Томашић.

Прочитајте још: Казне због пецања у "хрватском" мору

Европска посланица је хрватском министру унутрашњих послова Давору Божиновићу поручила да буде одлучан, а министру бранитеља Томиславу Медведу "мудар и смирен", мислећи на ултиматум који су бранитељи дали влади за решење спора са Словенијом.

Словеначка полиција најавила је високе казне против хрватских рибара због лова у делу залива који Љубљана, по одлуци међународне арбитраже, сматра словеначким, што Загреб одбацује и тврди да је то хрватска територија.