ЗАГРЕБ - Председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас да Хрватска и Словенија гранични спор, о којем постоји арбитражна пресуда, коју Загреб не признаје, треба да реше билатерално и, како је рекла, што пре то боље.

"Битно је да се разговара, а видећемо хоће ли то довести до помака, одговорила је председница на питање новинара очекује ли напредак након састанка двојице премијера, хрватског Андреја Пленковића и словеначког ире Церара, Китаровић је реклада мисли да треба посттићи билатрално решење.

Било би, казала је, добро да то буде што могуће пре.

"Али, наравно, треба водити рачуна и о националним интересима", додала је Грабар-Китаровић након конференције "Хрватска какву требамо - енергетска будућност Хрватске", пренела је ХИНА.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Китаровић: Словенија угрозила међународно право

На питање треба ли хрватски државни врх нешто посебно да направи да не би дошло до инцидентних ситуација у Савудријској вали, како Хрвати називају Пирански залив, због словеначке примене пакета тзв. имплементацијских закона везаних уз одлуку арбитражног суда о разграничењу, председница је оценила да је хрватска страна прилично уздржана, на шта је позвала и словеначку страну.

"Рекла бих да је хрватска страна прилично уздржана. Исто тако позивам словеначку страну на уздржаност јер инцидентима се може само погоршати проблем, не и решити", казала је хрватска председница.

Потврдила је и да ће са словеначким колегом Борутом Пахором разговарати на радном ручку у јануару наредне године.

План је био, казала је, да радни ручак председника суседних земаља одржи ове седмице у оквиру Пахорове инаугурације, али је "пребачен за јануар наредне године јер неки од колега нису могли да дођу".