ХРВАТСКА председница Колинда Грабар Китаровић негирала је данас да је у Хашком трибуналу у среду изречена пресуда Хрватској и хрватском народу у БиХ, јер, како тврди, Хрватска није била агресор и највише је учинила за целовитост БиХ, а хрватски народ се успешно "одупрео велискосрпској агресији".


Наводна одбрана Хрватске од великосрпске агресије чији је инспиратор био, према њеним речима, Слободан Милошевић, је практично била лајт мотив овог обраћања хрватске председнице јавности.


"Хрватку и БиХ напала је Милошевићева Србија и ЈНА, која се ставила у отворену борбу за остварење пројекта ''велике Србије". Хрватска није напала никога", рекла је Китаровић у обраћању јавности, након јучерашње пресуде хашког трибунала којом је утврђено да је Хрватска била агресор на БиХ и учествовала у удруженом злочиначком подухвату.


Она је рекла да Хрватска мора да призна да су неки сународници, како је рекла, починили злочине и да они за то треба да одговарају, али да је неправедно да истовремено нису кажњени српски и бошњачки злочини над Хрватима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Plenković o „nepravdi Haga” i "moralnom činu" Praljka; Minut ćutanja u Saboru


"Хвати и Бошњаци морају се издићи изнад тога за добро оба народа", рекла је Китаровић и позвала бошњачке челнике да ова пресуда, како је рекла, не буде злупотребљена и да не погорша бошњачко-хрватске односе.


Најављујући скору посету БиХ, Китаровић је рекла да Хрватска од самог почетка подржала оснивање хашког суда имајући у виду обезбеђивање правде на подручју држава бивше Југославије.


Сматра, међутим, да тај суд није остварио своју улогу јер се, како је рекла, поставио као политички арбитар, не као правосудно тело.


"Све ратне страхоте које су погодиле Хрватску и БиХ имале су своје исходиште у Слободану Милошевићу и ЈНА и та чињеница у том суду није препозната или је свесно занемарена", рекла је Китаровић и додала да се ЈНА током протеклог рата "стварила у отварења пројекта "велике Србије".


Хрватска је уз САД највише учинила да БиХ опстане као суверена држава, рекла је Китаровић.


" Хрватска, на челу с Фрањом Туђманом, у потпуности је признала референдум о самосталности. За време рата Хрватска је примила неколико хиљада избеглица из БиХ. Највећи део хуманитарне и војне помоћи за БиХ стигао је управо преко Хрватске. Република Хрватска је имала кључну улогу у спречавању великосрпске агресије", казала је председница.


Хрвате у БиХ позвала је на мир и достојанство


Обраћајући се Хрватима у БиХ она их је позвала да остану мирни и достојанствени. "Не бојте се, уз вас смо. Сад нам је више него икад потребно заједништво. Хрватски народ се увек знао носити с тешким изазовима, а сигурна сам и сада ћемо". рекла је Китаровић.


Она је указала да посебно у кризно време треба водити рачуна о изјавама и поступцима званичника.


На самом почетку обраћања Китаровићева је рекла да је самоубиство Слободана Праљка, који је јуче осуђен за почињени ратни злочин, дубоко у срце погодио хрватски народ".