ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

- ЈОШ ће пуно воде протећи Дунавом пре него што Хрватска и Србија буду могле да кажу да су пријатељске државе. Али, треба да решавамо наша отворена питања, пре свега несталих, рекла је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић у Вуковару, где се окупио хрватски државни врх како би се придружио 26. колони сећања на ратна страдања у том граду. Грабар Китаровић се заузела за наставак дијалога са Србијом и нагласила да неких помака већ има, а да питање несталих треба да се реши што пре.

Као и протеклих година, представници Срба нису били у Вуковару, а из дуге колоне која је пролазила градом могли су се чути повици "За дом спремни", а неки су чак дизали и руку у фашистички поздрав. Полиција није интервенисала, али су учесници колоне тражили да се престане за извикивањем усташког поздрава. Дошло је до вербалног сукоба, али већих инцидената није било. У Вуковар су, иначе, допутовали грађани из разних делова Хрватске и БиХ, а централна манифестација одржана је под називом "Вуковар, место посебног пијетета".

- Увек ћемо се сећати свих оних који су дали животе за Хрватску. Трагедија која се догодила тада, након најснажније агресије великосрпског режима, била је прекретница у процесу признавања Хрватске - констатовао је премијер Андреј Пленковић, који је у Вуковар "донео" и одлуку владе да се за 50 одсто повећа фонд за развој града. Истовремено, Вуковарци кажу да се Загреб сети тог града једном годишње, само у ово време када се одржава колона сећања.

О односима Хрватске и Србије говорио је и председник Сабора Гордан Јандроковић, позвавши Србију да "прихвати одговорност за ратне догађаје".

- Хрватска жели да се истина о агресији на Вуковар зна и призна од стране Србије. Хрватска је спремна да помогне Србији на њеном путу ка ЕУ, под условом да прихвати одговорност за оно шта се догађало - рекао је Јандроковић.

Да односи са Србијом нису добри нагласио је и министар бранитеља Томо Медвед који каже да изостаје сарадња и око достављања записника о томе где су сахрањени посмртни остаци хрватских бранитеља и цивила.

У колони грађани из свих делова Хрватске

Државни врх запалио је свеће код спомен-обележја на Меморијалном гробљу, а о српским жртвама у Вуковару нико није проговорио ни реч. На друштвеним мрежама ширили су се позиви да учесници колоне сећања избегавају кафиће у власништву Срба, па су и јавно објављена њихова имена и адресе.

МАЈА ГОЈКОВИЋ: СВИМА ПРУЖАМО РУКУ

ПРЕДСЕДНИЦА Скупштине Србије Маја Гојковић сматра да би било ружно да она потврђује изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да ће "пуно воде протећи Дунавом док две државе постану пријатељи", те оцењује да је то вероватно порука за "хрватско политичко тржиште". Она је додала да је Србија пружила руку свим земљама у региону, да води политику стабилности, а да други лидери могу да изјављују шта хоће.

КОЛИНДА У "ЗЕНГА" ЧИЗМАМА

Колинда Грабар Китаровић у круг вуковарске болнице дошла је у жутим војничким чизмама које су користиле "зенге" деведесетих година. Такве чизме и данас производи "Борово", комбинат који је успео да преживи ратне догађаје и послује релативно стабилно.