ДАНИЛОВГРАД - Протест ученика Гимназије "Петар Први Петровић Његош" у Даниловграду, који су пре неколико дана стали у одбрану ћирилице, наишао је на подршку Удружења грађана и поштовалаца Бјелопавлића "Бијели Павле". Они су упутили апел Министарству просвете "да дозволи ученицима који не желе да буду плен ниједне политике да стасавају слободно, да сами бирају оно што желе, да се понашају у складу са европским нормама".

- Ова генерација слободних личности, израсла и стасала у духу наjсветлијих примера наше традиције, надрасла је професоре и педагоге и средину у којој живи, начином на који је културно, у складу са најбољим примерима из света, исказала протест против прогона ћириличког писма. Управо из тих разлога им дајемо подршку да истрају на том путу. Очекујемо да се господа из Министарства коначно огласе и одговоре позитивно на тражени изборни предмет - наводи се у саопштењу које је потписао мр Огњен Јововић, председник, подсећајући да је Удружење 2015. године усвојило Декларацију о заштити српског писма и упутило је на усвајање у локалном парламенту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Црна Гора: Српски барјак само на свадбама

- Ћирилица у Црној Гори данас, насупрот уставној одредби о равноправности писама у јавној комуникацији, има статус службеног, али не и обавезујућег писма. Ћирилица је знак нашег препознавања, нашег идентитета, наше име и презиме у свету и међу људима разних вера и нација. Они који су против ћирилице, не ратују са савременицима, они ратују са прецима. Зато имамо велику обавезу да сачувамо ћирилицу, да претке не обрукамо, а потомке не застидимо - поручили су из удружења "Бијели Павле".