Маја Јаковљевић из Поповца у Хрватској је рођена са срчаном маном, аорта је полазила из десне коморе, а плућна артерија из леве, што је могло да доведе до смрти, пише дневник.хр.

- Била сам као беба у Америци на операцији и тада су ми дијагностиковали транспозицију великих крвних жила. И све је било у реду, до пунолетства - прича она.

Срце је ослабило, добила је аритмију. Баш у време када је почела да размишља о трудноћи. Помоћ је потражила у КБЦ Загреб.

- Видео сам у ствари да осим проблема трудноће која је била у другој болници забрањена, постоји проблем са срцем који треба одмах решавати. И онда смо пацијенткињу запримили на клинику - каже доц. др Јошко Булум из Клинике за болести срца и крвних жила КБЦ Загреб.

Заменили су јој залистак и уградили пејсмејкер.

- Хтели смо да спроведемо такву стимулацију срца која ће јој осигурати што природнији ток импулса - истиче проф. др Јадранка Шепаровић Ханжевачки из исте клинике КБЦ Загреб

То је заиста било револуционарно и мислим да морамо да будемо поносни што је та одлука донесена први пут у свету - каже др Јадранка Шепаровић.

Напокон је Маја могла да размишља о трудноћи. Затруднела је уз помоћ вештачке оплодње.

- Маја је током трудноће добила врло мали број килограма, што је било јако добро. Сви кардиолошки налази били су добри. И онда смо се заједно одлучили на захтев кардиолога да направимо царски рез са 35 недеља - каже проф. др сц Хрвоје Врчић, начелник Завода за хуману репродукцију КБЦ Загреб.

Пре два дана на свет су стигли Миња и Саша.

- Срећна сам! Сад ћу их напокон видети, надам се данас обојицу, заједно, на окупу. Ваљда ћу онда боље знати. Још вероватно нисам свесна док их не видим - каже Маја.

Из болнице кажу како је то успех целог тима.

- Због тога што то није само одраз знања наших врхунских стручњака него и одраз добре организације система - истиче Анте Ћорушић, директор КБЦ Загреб.

- Поносни смо и срећни што се неке приче, па и с оним најтежим случајевима, завршавају срећно, као што је и ова - додаје Давор Миличић, шеф Клинике за болести срца и крвних жила КБЦ Загреб.

Ова прича тако на крају има два срећна завршетка - Сашу и Мињу.