Митрополит црногорско приморски Амфилохије затражио је од премијера Душка Марковића обнављање порушене цркве Светог Петра и да се Његош сахрани у њој, што му је била, како каже, и последња жеља.


Митрополит је рекао у Будви да је Марковићу с тим у вези упутио писмо и изрази наду да ће у црногорском друштву сазрети сазнање да је то неопходно учинити.


Подсетио је да то није прво писмо које је упутио једном црнгорском премијеру са истим захтевом. Учино је то каже и док је премијер био Игор Лукшић, па потом Мило Ðукановић и сада када је премијер Марковић.


"Подсјетио сам га да се врати црква на Ловћену: нека маузолеј остане ту, нека то сведочанство једног времена и односа према Његошу, који није његошевски. Да се Његош извади из тамнице. За оне који не верују у свеце на Ловћену су сада мошти Његошеве и то изрешетане муњама и громовима и пребациване шест пута. Његош је по томе јединствен у Европи и свету, јер је шест пута његов гроб прекопаван, и надамо се да ће седми пут, седам је свети број , да ћемо га вратити у његову црквицу“, навео је Амфилохије, преноси Портал Вијести .


Амфилохије је казао да је Његоша сустигло оно од чега се бојао, а то је зло домаће.


"Зло домаће је управо њега стигло и данас ви имате Ловћен који је једина планина у свету која је тако згажена, унижена, понижена чија је утроба разорена", река је Амфилохије гостујући првог дана фестивала „ Ћирилицом“ који ЈУ Народна библиотека Будве организује и реализује у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Црне Горе.


Представљајући своју нову књигу о Његошу „Житије светог митрополита Петра другог - цетињског пустињака и ловћенског тајновидца“, Митрополит је описао маузолеј као „симпатичну замисао скулптора Ивана Мештровића, уз оцену да је у питању „васкрсавање древних египатских пирамида, месопотамских владара којима су подизане такве огромне грађевине“.


"Али то нема никакве везе са оним истинским, правим Његоше. Али има са идеологијом која је у то вријеме владала, идеологија такозваног соцреализма, бољшевичка... Једна мегаломанија која прославља људску моћ, силу, снагу, а човека ту нема, он нестаје. Као што је нестао Његош, нестало оно што је према његовој мери било. Даће Бог да се обнови порушена црква на Ловћену“, казао је митрополит.