Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је, на освештању првог храма посвећеног Светом Петру Другом Петровићу Његошу, који је подигнут уз Храм Светог Јована Владимира у Бару, подсетио на то да је Јосип Броз 1972. наредио рушење цркве на Ловћену. Али се сетио и дела које је надживело и човека и време. Исо Махмутовић остао је запамћен као човек који је сачувао образ Црне Горе и одбио да сруши цркву ловћенску Светог Петра Цетињског, Његошеву заветну.

- Исо, родом из Бијелог Поља, био је радник предузећа које је требало да сруши цркву на Ловћену. Рекао је: "Ја нећу рушити цркву на Ловћену, да је то моја богомоља, погинуо бих за њу, али нећу ударити пијуком у влашку богомољу." Директор га је питао да ли зна да ће, уколико то не уради, бити отпуштен с посла. Исо је одговорио: "Рачунај, директоре, да сам ти већ поднео оставку." И онда су морали довести робијаше из Спужа да руше цркву на Ловћену - подсетио је митрополит Амфилохије.

Освештању цркве присуствовао је Ћазим, син Иса Махмутовића, кога је митрополит позвао да прими постхумно одликовање за оца - златни лик Светог Петра Другог Ловћенског Тајновица, јер је одбио да руши цркву на Ловћену.

- Исо Махумотовић је тиме сачувао свој образ и образ Црне Горе. Он је уградио себе и у овај храм који је слетио са Ловћена - казао је митрополит.

Ћазим Махмутовић, који живи у Француској, дошао је у Бар са својом супругом, Португалком Маријом.

- Дошао сам да бих одао пошту и иразио поштовање мом часном оцу. Оставио нас је, ево, већ 18 година. Од њега сам чуо шта се догодило са црквицом на Ловћену - прича Ћазим. - Нисам запамтио детаље, али знам да мој отац није хтео да учествује у рушењу тог споменика, већ је био спреман да брани ловћенску цркву.

После овог догађаја на Ловћену, Исо је напустио Црну Гору и једно време живео с породицом у Зеници, а одатле је пошао у Француску. У Бијелом Пољу се још налази његова родитељска кућа, у коју је долазио за летњи одмор.

- Устручавао сам се да ли да дођем или не. Међутим, веома сам срећан што сам имао таквог оца и зато сам овде - казао је Ћазим Махмутовић.

ЛАУРЕАТИ

МИТРОПОЛИТ је такође златним ликом Светог Петра Другог ловћенског Тајновица одликовао и Риста Дрекаловића, привредника из Подгорице, као и привредника из Бара Милисава Миша Остојић, затим протомајстора Мома Станојевића, за уложени труд у изградњи Цркве Светог Петра Ловћенског Тајновица, али и других храмова у Црној Гори и на Косову и Метохији. За допринос градњи овог, али и других храмова, одликовани су и Милош Бато Вукадиновић и Младен Гајевић.