Мандатар и лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев оценио је да то што је данас добио мандат од председника Македоније Ђорђа Иванова мандат за састав нове владе, убеђен је, значи почетак краја политичке кризе у тој држави која траје већ готово три године.


Чин добијања мандата од председника Иванова оценио је као, како је рекао, поруку да се непријатности у Македонији завршавају.

"То је почетак краја политичке кризе у Македонији, убеђен сам. Надам се да ћу предлог за састав владе парламенту дати за десет дана, можда чак и пре. До краја месеца имаћемо нову реформску владу. Желим сарадњу са будућом опозицијом, она нам треба. Заједно треба да доносимо законе, за које је потребна двотрећинска већина", рекао је Заев.

Драго му је, рекао је, да су све државе региона заједно на агенди пуноправног чланства у ЕУ и НАТО.

"Моја порука свима је сарадња, а ако желимо да успемо, требају нам пријатељи из Европе и света, али први наши пријатељи су наши суседи и у том правцу нам је потребна подршка, ту је и Република Србија. Већ сам рекао да су Срби наш братски народ и надам се да ћемо ми политичари радити за бољу будућност и грађана Србије и Македоније. Ми у будућности морамо да унапредимо нашу сарадњу", рекао је.

Описујући себе као политичара познатог по јаднаком понашању према свима, Заев каже да је то типично за, како је рекао, његову мултиетничку Македонију, али и реално с обзиром на то да ЕУ заснива свој напредак и своје планове на разумевању и различитостима.

"Оно што смо постигли у Македонији јесте да имамо потпору свих различитих етничких заједница. Објединили смо све различитости, чак се десило и мултирелигијско обједињење. То је будућност за Македонију, то је будућност и за регион. Ако ми сарађујемо, и ЕУ ће нас поштовати више", река је Заев у интервјуу за Курир.

Као премијеру први задатак ће му бити доношење одлуке о расписивању локалних избора.

Жели да има добру сарадњу са опозицијом.

"Већ смо одржали неколико састанка у парламенту да донесемо заједничку одлуку о наредним локалним изборима. Верујем да ћемо сарађивати преко институција, у међусобном разумевању и интересу свих грађана Македоније", навео је он.

Упитан о сарадњи Македоније са Србијом, Заев је поновио да су Срби братски народ.

"Ми смо хришћани, православци, истовремено нас веже заједничка прошлост у бившој Југославији. Обавеза нас политичара је да побољшамо сарадњу. Најважнија је економија, али има простора да сарађујемо на пољу безбедности, образовања, здравства, културе, спорта и свега што нас веже", рекао је Заев.

ЗАЕВ: НИКАКВА ПЛАТФОРМА НЕ МЕЊА УСТАВНИ ПОРЕДАК

Тачно у подне у вили Водно у Скопљу председник Македоније уручио је мандат за састав нове владе председнику СДСМ Зорану Заеву.

Заев је нешто пре 12 сати стигао у вилу Водно, а цео догађај пратио је велики број новинара.

Лидер СДСМ Заев је мандат за састав нове владе добио нешто више од пет месеци од ванредних парламентарних избора, који су одржани 11. децембра прошле године.

Приликом давања мандата Заеву, Иванов је констатовао да су све препреке уклоњене и да нова парламентарна већина треба да предложи нову владу.

Заев је претходно потписао изјаву у којој се констатује да су две препреке за формирање нове владе уклоњене - изабран је нови председник Собрања и председнику су достављене гаранције да ће нова влада радити на очувању и застити јединства, суверенитета, територијалног интегритета, независности и мултиетничности Македоније.

"Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалног интегритета Републике Македоније. Гарантујемо поштовање националних интереса и побољшање живота свих грађана. Гарантујемо да ће процес доношења одлука бити у складу са основним демократским принципима и владавином права не доводећи Македонију у потчињен положај од друге државе", наведено је, између осталог у изјави коју је потписао Заев преузимајући мандат за формирање владе.

Заев је рекао да "ниједан документ, платформа или акт супростављен горе наведеним ставовима не може бити основа" за вођење политике у Републици Македонији.

Према Уставу Македоније, мандатар Заев има рок од 20 дана да парламенту предложи састав кабинета.

Заев је раније рекао да очекује да ће Македонија нову владу добити до краја маја.

СДСМ је парламентарну већину договорио са три албанскепартије - ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца.

Нова македонска влада би требало да тешким реформама извуче земљу из дубоке политичке кризе која траје готово три године и врати је на пут евроатлантских интеграција. Криза је ескалирала крајем априла када је парламентарна већина изабрала новог председника Собрања Талата Џаферија из реда албанских партија. То је први пут да на челу Собрања буде Албанац.

Први мандатар након децембарских избора је био лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски који, међутим, није успео да постигне коалициони договор са албанским партијама, пре свега албанском партијом ДУИ, иначе, својим дугогодишњим партнерима у власти.

ВМРО-ДПМНЕ не признаје избор Џаферија за председника Собрања и залаже се за расписивање нових парламентарних избора.

ОДНОСИ СА СРБИЈОМ МОГУ БИТИ БОЉИ

Зоран Заев изразио је у интрервјуу за Н1 спремност на сарадњу са Александром Вучићем, мада му је било веома непријатно да слуша како српски премијер у председничкој кампањи у сваком свом говору спомиње "македонски сценарио".

Учиниће, тврди, све за унапређење сарадње званичног Скопља са Београдом јер је, како је оценио, она тренутно на веома ниском нивоу.

Заев је у интервјуу за Н1 тв рекао рекао да је Србија велики пријатељ Македоније, да је реч о братским народима и да политичари то морају имати у виду јер су они пролазни и заменљиви.Уверен је да сарадња двеју држава мже бити на вишем ниову.

"Говорим о економском плану, о култури, образовању, здравству, спорту и свим другим могућим аспектима. Ми смо заиста блиски, братски народи, и ми то заслужујемо, у интересу грађана, како Македоније тако и Србије", рекао је.
ВМРО ПОЗДРАВИО ДИСТАНЦИРАЊЕ ЗАЕВА ОД "ТИРАНСКЕ ПЛАТФОРМЕ"

ВМРО-ДПМНЕ, бившег ремијера Николе Груевског, која ће, сви су изгледи, у новом сазиву Собрања и избором владе, након 11 година власти прећи у опозицију, поздравила је данас то што је председник Ђорђе Иванов лидеру СДСМ Зорану Заеву доделио мандат за састав нове владе, тек након што је он, како наводе, одбацио тзв. "тиранску платформу".

У првом обраћању након што је Заеву раније данас уручен мандат ВМРО-ДПМНЕ оцењује да је Иванов тај потез направио тек када је добио чврсте гаранције лидера СДСМ да ће се будућа влада придржавати Устава и да ниједан документ, посебно они који долазе са стране, као што је "тиранска платформа", неће утицати на политику земље.

"Политички отпор ВМРО-ДПМНЕ и 80 дана дуги и масовни грађански протести стотина хиљада грађана широм земље довелли су до неопхоних гаранција да унитарна и мултиетничка Македонија неће бити угрожена", изјавио је функционер те странке Никола Тодоров.

Тодоров је на конференцији за новинаре рекао да највећи допринос томе припада свакакк председнику Иванову и његовим напорима да истраје у свом принципијелном ставу да инсистира и обезбеди гаранцију да о будућности Македоније неће одлучивати декларације и платформе сачињене у иностранству", рекао је Тодоров.

Тодоров је, међутим, поновио став ВМРО-ДПМНЕ да је СДСМ Заева до формирања парламентарне већине дошао на превару, усвајањем "тиранске платформе" тек после избора.

Тодоров је коментарисао ранију изјаву Заева да има позитиван став према тој платформи све док није добио подршку албанских партија за формирање парламентарне већине и добијање мандата, иако је, како је рекао, то значило директно угрожавање унитарне и мултиетничке Македоније, односно претварање земље у двонационалну државу.

Он је подсетио да је ВМРО-ДПМНЕ победник децембарских избора, али и да су Заеву понудили подршку мањинске владе, уколико он одбаци "тиранску платформу".

Тодоров је рекао и да је неодговорно и деструктивно понашање Заева и начин на који је изабран председник Собрања Албанац Талат Џафери, довело до политичког и физичког насиља у парламенту.

Указао је да би политичка криза у Македонији била избегнута да је Заев, како је рекао, имао храбрости да се раније одрекне "тиранске платформе".

Тодоров је напоменуо да је Заев први македонски премијер од којег је тражено да да писане гаранције да његова влада својим поступањем неће угрозити највише државне и националне интересе, те додао да је то само по себи довољно да се схвате ризици у којима је држава.

Указао је да коалициони партнери Заева нису потписали гаранције које су достављене председнику Иванову, већ да је то учинио само лидер СДСМ.

"Од данас, СДСМ Зоран Заев носи сав терет одговорности, а сви знамо колико мало вреди реч лидера социјалдемократа", рекао је Тодоров, пренели су македонски медији.

Истакао је да ће ВМРО-ДПМНЕ пажљиво пратити рад будуће владе и да му неће дозволити ниједну могућност да одступи од гаранција које је потписао.