ДЕСЕТ месеци 15 камила, које је циркус “Монте Карло” оставио на периферији Подгорице, смештених у камиону у насељу Дахна - преживљава драму, а надлежне службе у главном граду не хају!

Невладина организација “Спас” упутила је апел Ветеринарској инспекцији, Комуналној полицији, Агенцији за заштиту животне средине, министарствима пољопривреде и унутрашњих послова, као и делегацији Европске уније, са захтевом да се што пре реши судбина преосталих камила. О њима се нико не брине, па је страх од угинућа сасвим известан. Јер, због лоших услова живота протеклих месеци већ су угинуле многобројне животиње - камерунске козе, нојеви, ламе...

Из ове НВО подсећају да је италијански циркус прошле године дошао у Црну Гору са тридесетак животиња и радио своје шоу-програме широм земље, да би у августу отишли са само половином својих животиња. Камиони са остављеним животињама смештени су у подгоричком насељу Дахна, а један од комшија прича да их је у почетку било више.

- Временом су умирале, јер нису излазиле из камиона никад. И сада те јадне камиле које су остале живе, муче се и умиру натенане. Комшија који их храни дође тек сваки трећи дан. Долазило је овде и много месара и људи са сточних пијаца како би откупили неке од животиња за месо - прича мештанин Дахне.

У НВО “Спас” истичу да они немају овлашћење да одузму животиње и због тога апелују на институције у Црној Гори да свака у својој надлежности хитно реагују и спасу животиње, јер су услови у којима живе неприхватљиви.

- У каквом су стању животиње најбоље говори то да су камиле изгубиле грбе! Ове животиње треба сместити у прихватилишта за животиње, покренути истрагу против починилаца овог кривичног дела злостављања и занемаривања животиња - поручују из НВО "Спас", додајући да ће они обезбедити смештај за камиле, док надлежни за то не нађу најбоље решење.

ЗАРАЗА

ПУТУЈУЋИ међународни циркус из Италије дошао је лане у главни грда после девет година. Представе су биле добро посећене, а публику су привлачили наступи животиња. Када се циркус завршио, нечијим немаром остало је тридесетак животиња од којих је половина у међувремену угинула. Осим што су животиње претрпеле страхоте, постоји бојазан и од ширења заразе од угинулих стрвина.