Кризи у Македонији неколико дана после инцидента и свеопштег метзжа који је настао прошле недеље у скупштини, као да се не назире крај. Талат Џафери, који је дошао у зграду македонског парламента, није ушао у кабинет председника Собрања у коме се налазе јединствени печати којим се званично оверавају документа.

Џафери, који нема кључева кабинета, због тога не може да пошаље званично писмо македонском председнику Ђорђу Иванову у коме би га обавестио да је у Собрању обезбеђена парламентарна већина, наводе македонски медији.

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је данас да су, после прегледања видео материјала безбедносних камера у Собрању, идентификоване особе које су изнутра откључале врате главног улаза зграде парламента, након чега су демонстранти ушли унутра, наводи РСЕ на македонском језику.

Инцидент у Собрању избио је у четвртак увече, када је група маскираних појединаца упала у македонски парламент након што Талат Џафери гласовима албанских странака и СДСМ изабран за председника скупштине што је резултирало нередима у Собрању.

Укупно је 83 људи затражило медицинску помоћ у болницама у Скопљу, међу повређенима је било 54 цивила, 25 полицајца, три посланика и један новинар. Учесници догађаја у Собрању, у међувремену, су затражили амнестију од председника Македоније Ђорђа Иванова.

11:05 - ЏАФЕРИ БЕЗ ПЕЧАТА

СКОПЉЕ - Талат Џафери, који је данас дошао у зграду македонског парламента, није ушао у кабинет председника Собрања у коме се налазе јединствени печати којим се званично оверавају документа.

Џафери, који нема кључева кабинета, због тога не може да пошаље званично писмо македонском председнику Ђорђу Иванову у коме би га обавестио да је у Собрању обезбеђена парламентарна већина, наводе македонски медији.

Према речима правних експерата, печати који се налазе у кабинету председника парламента Трајка Вељановског су непоходни да би писмо Џаферија добилу форму легалног, званичног документа.

Медији под контролом СДСМ, како наводи скопски дневник Вечер, објавили су да је Џафери одустао од намере да уђе у кабинет Вељановског и да ће бити у једној од суседних канцеларија.

Талат Џафери, који је прошлог четвртка гласовима албанских странака и СДСМ изабран за председника парламента што је резултирало нередима у Собрању, најавио је да би данас могао да преузме кључеве председничког кабинета, пишу македонски медији.

"Џафери, осокољен подршком САД, најављује да ће од данас почети да обавља функцију председника Собрања. Он најављује да ће преузети столицу од Трајка Вељаноског и додаје да је то ускладу са Пословником", пише "Телеграф.мк"

"Телеграф", међутим, наводи да за данас није заказана пленарна седница у парламенту, и да ће Џафери највероватније самоиницијативно доћи по "кључеве" председничког кабинета.

AP Photo/Boris Grdanoski


Македонски лист пише да се у Собрању очекује "узбудљив дан и да лако може да се деси да се понове насилне сцене од прошле недеље".

Џафери је у понедељак најавио за данас нову седницу највишег закодавног тела у својој првој изјави од 27. априла, када је после завршетка седнице Собрања изабран гласовима парламентарне већине. ВМРО-ДПМНЕ сматра да је његов избог нелегалан јер је извршен мимо процедуре.

То је резултирало нередима у самом парламенту, када су представници Грађанске иницијатива "За јединствену Македонију" упали у зграду Собрања.

Он је иначе у интервјуу за ХРТ рекао и да македонски председник Ђорђе Иванов парламентарној већини мора поверити мандат за састављање владе, а да ће, ако то не буде учинио за 10 дана - починити кривично дело.

У Скопљу је у понедељак боравио званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји, а лидер албанске странке ДУИ Али Ахмети је после састанка с њим, наводецвхи да преноси поруку америчког функционера, истакао да Македонија треба да прихвати реалност, а то је избор Џаферија којег треба да подрже и они који га оспоравају зато што је његов избор обављен на легалан и легитиман начин.

Ји је позвао лидере партија и посланике у Собрању да дозволе рад новој парламентарној већини, која треба да предложи нову владу и владин програм.

О свему томе, према његовим речима, треба расправљати у Собрању.

"Жалосно је што политички лидери у Македонији не могу да формирају Владу засновану на резултатима децембарских избора, које међународна заједница сматра кредибилним и исходом који су прихватиле све политичке партије у Македонији", рекао је Ји.

Како је додао, још је жалоснији и забрињавајући инцидент који се догодио у парламенту прошлог четвртка, када су посланици били насилни због избора новог председника парламента.

12:11 - ПОСЛАНИЦИ ВМРО-ДПМНЕ НА САСТАНКУ У КАНЦЕЛАРИЈИ ВЕЉАНОВСКОГПосланици ВМРО-ДПМНЕ и коалиције "За бољу Македонију" окупили су се данас у председничком кабинету Трајка Вељановског, који и даље седи на месту председника Собрања, јавља портал Вести.мк.

Посланици су на састанку потврдили став да је покушај избора председника парламента кршењем Правилника и Устава нелегитиман, преноси МИА, а посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски је на Фејсбуку објавио фотографију са састанку.

Састанку присуствује већина чланова парламентарне групе коалиције "За бољу Македонију" ВМРО-ДПМНЕ и лидер странке Никола Груевски, као и тренутни председник Собрања Трајко Вељански.

"Македонији у овим тешким и осетљивим тренуцима није потребан незаконит председник парламента, незаконита влада и стварање озбиљних политичких преседана у циљу успостављања паралелних институција противних Уставу које могу да изазову штетне и неотклоњиве последице", навели су посланици коалиције.

Такође су указали да никакво политичко насиље и физичко насиље у парламенту нису оправдани.

13:20 - ИДЕНТИФИКОВАНЕ ОСОБЕ КОЈЕ СУ ОТКЉУЧАЛЕ ВРАТА СОБРАЊА

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је данас да су, после прегледања видео материјала безбедносних камера у Собрању, идентификоване особе које су изнутра откључале врате главног улаза зграде парламента, након чега су демонстранти ушли унутра, наводи РСЕ на македонском језику.

Претходно су подигнуте кривичне пријаве против 15 лица осумњичених за учествовање у групи која је спречила службено лице у вршењу службене дужности.

Од те групе, до сада је приведено осам особа које су изведене пред судију.

Петорици је одређен притвор у трајању од осам дана, једном је изречена мере кућног притвора, а остали су под мером надзора, наводи РСЕ.

AP Photo/Dragan Perkovski


14:51 - ИНИЦИЈАТИВА "ЗА ЗАЈЕДНИЧКУ МАКЕДОНИЈУ" НАСТАВЉА ПРОТЕСТЕ

Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију" од данас наставља са протестима у 17 сати, јављају македонски медији.

Они су позвали грађане да се прикључе протесту испред Собрања, пише портал Телеграф.мк.

Држављани земље, Македоније, настављамо. Још смелији, јединственији, енергичнији и одлучнији, наведено је у саопштењу које су грађанима путем Фејсбука послали из грађанске иницијативе "За заједничку Македонију", позивајући их да се придруже протесту у 17 часова.

Поносни смо на грађане који су у протеклом периоду показали храброст, достојанство, част и пркос пред неправдом. Грађане који су стали иза идеје о заједничкој Македонија, идеје о сувереној Републици Македонији у којој пођеднако, без дискриминације, уцена живе сви. Грађане, који су спремни за ову борбу све до коначне победе! Никаква застрашивања, претње, увреде и разноразни покушаји деморализовања људи нец´е нас поколебат, наводи се у саопштењу грађанске иницијативе "За заједничку Македонију".

Организатори протеста поручују да никоме неће дозволити да игра игре са Македонијом.

AP Photo/Boris GrdanoskiНико не сме да се игра са овом земљом. Нико нема право и никоме нећемо дозволити да крши Устав и замишља да ће моћи илегално да бира председника Скупштине, поручују из грађанске иницијативе "За заједничку Македонију".

Онима који подржавају нелегитимног и нелегално председника Скупштине Талата Џаферија и који мисле да је Македонија играчка, поручујемо да је она за нас је светиња и да се неће играти, наведено је у саопштењу.

Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију" наводи да тражи да институције предузму мере против свих који су покушали пуч и да мимо закона изаберу председника Скупштине.

Нелегитимни избор Џаферија и његових квислинга не признајемо и никада нећемо признати. Они су одлучили да изврше државни удар и на силу да преузму власт. То неће проћи, поручили су из иницијативе "За заједничку Македонију".

15:20 - ЗАЕВ: ГРУЕВСКИ ТРАЖИ ГАРАНЦИЈЕ ДА ЋЕ БИТИ АМНЕСТИРАН

Председник опозиционе СДСМ Зоран Заев оптужио је политичког противника, бившег премијера и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, да блокира миран пренос власти не би ли издејствовао гаранције за амнестију.

Заев је у интервјуу за Дојче веле на македонском језику рекао да Груевски директно или индиректно тражи гаранцје за његову амнестију И појединаца из његовог најближег политичког и породичног окружења.

"Амнестије неће бити. После свега што је чинио, Груевски мора да иде на суд. Судиће му независни правосудни органи и они ће проценити његову кривицу. Али, бежања пред лицем правде - нема", рекао је Заев.

Обећао сам грађанима Македоније, казао је, да ће се правда одосити подједнако за све.

Заев је такође рекао да мора да постоји одговорност за починиоце насилног крвавог сценарија у парламенту.

Он је поновио оптужио Груевског и председника Ђорђа Иванова да стоје иза инцидената који су се 27. априла догодили у Собрању, када је Албанац Талат Џафер изабран за председника.

"Свако ко је починио злочине против грађана и државе мораће да се суочи са правдом", рекао је Заев, који обећава успостављање транспарентног и праведног правосудног система који ће радити у интересу грађана.

AP Photo/Boris Grdanoski

16:43 - ГРУБИ: СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ДА ОБЈАВИ ОДЛУКУ О ИЗБОРУ ЏАФЕРИЈА

Посланика албанске партије ДУИ у Македонији Артан Груби изјавио је данас да је Талат Џафери добио одговор генералног секретар Собрања да ће се, према Џаферијевом захтеву, одредити пошто одлука о избору председника Собрања буде објављена у Службеном гласнику.

Џафери, кога су посланици СДСМ-а и албанских странака изабрали за председника парламента прошлог четвртка, данас се налази у парламенту, где је путем Архиве упутио захтев генералном секретару Собрања да му створи услове да почне да обавља функцију председника Собрања.

Груби је рекао да су поднели захтев за објаву одлуке о избору председника Собрања у Службеном гласнику и да очекује да ће се то ускоро и догодити, пренела је агенција МИА.

Посланик ДУИ сматра да неће бити опструкције и нада се да ће Службени гласник потврдити одлуку парламентарне већине.

AP Photo/Boris Grdanoski


17:46 - МИЛОШОСКИ: НЕУСТАВАН,НЕЛЕГАЛАН И НЕЛОГИЧАН ИЗБОР ЏАФЕРИЈА

Посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски изјавио је данас да је неуставан, нелегалан и нелогичан избор Талата Џаферија за председника Собрања први озбиљан преседан у Македонији.

Тај преседан значи кршење законских процедура, само да би се удвољило нечијим политичким и личним амбицијама, рекао је Милошоски новинарима.

"Политичке партије, биле да су на власти или у опозицији, морају да имају принципе. Оне морају да буду засноване на Уставу, закону и правилима ко желимо да Македонија буде стабилна земља која може да напредује и да ради у интересу грађана", казао је Милошоски, пренео је портал "Плусинфо".

Он је додао да сваки корак направљен на путу демонстрације политичког насиља без поштовања тих принципа само ће продужити политичку кризу што, како је истакао, није у интересу ни државе, нити грађана.

Коалиција "За бољу Македонију" и сви њени посланици су једногласно и јединствено дошли до ових закључака, казао је Милошоски.

Претходно су се посланици ВМРО-ДПМНЕ и коалиције "За бољу Македонију" окупили у председничком кабинету Трајка Вељаноског, који и даље седи на месту председника Собрања, јавља портал Вести.мк.

AP Photo/Boris Grdanoski


Посланици су на састанку потврдили став да је покушај избора председника парламента кршењем Правилника и Устава нелегитиман, преноси МИА, а посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски је на Фејсбуку објавио фотографију са састанку.

Састанку присуствује већина чланова парламентарне групе коалиције "За бољу Македонију" ВМРО-ДПМНЕ и лидер странке Никола Груевски, као и тренутни председник Собрања Трајко Вељански.

"Македонији у овим тешким и осетљивим тренуцима није потребан незаконит председник парламента, незаконита влада и стварање озбиљних политичких преседана у циљу успостављања паралелних институција противних Уставу које могу да изазову штетне и неотклоњиве последице", навели су посланици коалиције.

Такође су указали да никакво политичко насиље и физичко насиље у парламенту нису оправдани.

У међувремену, Талат Џафери, кога су посланици СДСМ-а и албанских странака изабрали за председника парламента прошлог четвртка, данас се такође налази у парламенту, где је путем Архиве упутио захтев генералном секретару парламента да му створи услове да почне да обавља своју функцију председника Собрања.

17:58 - ЈОШ ПЕТ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА ЗБОГ НЕРЕДА У СОБРАЊУ

Македонска полиција је Основном јавном тужилаштву у Скопљу данас поднела још пет кривичних пријава против лица која су прошлог четвртка учестовала у нередима у згради Собрања.

Према саопштењу Министарства унутрашњих послова, пренела је МИА, пет нових кривичних пријава поднето је на основу снимака добијених од медијских кућа и видео записа безбедносних камера у Собрању.

До сада је поднето укупно 20 кривичних пријава против лица која су ушла у парламет и учестовала у нередима након што су, после завршене седнице, посланици СДСМ и албанских партија изабрали Талата Џаферија за председника Собрања.

19:20 - "ЗА ЗАЈЕДНИЧКУ МАКЕДОНИЈУ": ИВАНОВУ ДА ОСТАНЕ ЧВРСТА КИЧМА

У Скопљу је вечерас одржан још један протестни скуп Грађанске иницијативе "За заједничку Македонију", са којег је председнику Македоније Ђорђу Иванову поручено да остане веран заклетви коју је положио када је ступао на функцију - да чува суверенитет државе. Пошто је Иванову данас рођендан, демонстранти су му пожелели да му "остане чврста кичма".

"Ту смо данас како би председник знао да ћемо да продужимо да долазимо колико год буде требало", рекао је члан ове иницијативе Богдан Илијевски, који је подсетио да је ово 65. дан протеста који се одвијају широм Македоније. Илијевски је, како наводе македонски медији, поручио Иванову да "чува суверенитет ове државе и да не подлаже никаквим притисцима, без обзира одакле они долазе".

"Радио Слободна Европа" наводи да се данашњи протестни скуп, којем је присуствовало више хиљада грађана, одвија под великим полицијским обезбеђењем и да су у центру Скопља распоређени специјалци у оклопним возилима и водени топови.


19:50 - У СОБРАЊУ НАЂЕНА ИМПРОВИЗОВАНА ЕКСПЛОЗИВНА НАПРАВА

У згради македонског Собрања данас поподне је пронађена импровизована експлозивна направа, преносе македонски медији.

Око 17.30 часова шеф обезбеђења Собрања је пријавио полицији да је у ходнику на првом спрату пронађена направа, јавио је Радио Слободна Европа.

Према незваничним информацијама реч је о великој плинској боци на коју су повезани фитиљ и петарда.

За тв 24 вести потврђено је да је таква направа пронађена у Собрању као и да полиција ради на расветљавању случаја.

20:36 - ЗАЕВ: ПОСЛЕ ИЗБОРА ЏАФЕРИЈА, СЛЕДИ ИЗБОР НОВЕ ВЛАДЕ

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев вечерас је, у разговору са амбасадором ЕУ у Скопљу Самуелом Ззбогаром и амбасадорима неколико европских држава, поручио да после избора Талата Џаферија за председника Собрања, треба да уследи избор нове владе на челу са СДСМ. Заев је рекао да је нови председник парламента избран на легитиман начи и да ће Џафери ускоро председника Македоније Ђорђа Иванова информисати да постоји декларисана већина у парламенту, чиме ће га обавезати да лидеру СДСМ повери мандата за састав владе, пренела је МИА.

СДСМ је позвао домаћу и међународну јавност да захтева да Џаферију из странке Албанаца у Македонији ДУИ, чији су посланици заједно са представницима СДСМ у Собрању у четвртак увече изабрали Џаферија, буде дозвољено да преузме функцију.

"Пренос власти је наш врховни национални интерес и свака опструкција у том смислу представља кривично дело против Устава. Насилном реториком организатора протеста и порукама упућеним путем друштвених мрежа подстиче се немир и шире лажи, што показује да постоји организовани, крвави сценарио кривичног дела спречавања уставног поретка терористичким активностима. Казне за ово укључују дуги затвор", стоји у саопштењу СДСМ.

Twitter

21:24 - НОВИ ПРИТВОР ОД ОСАМ ДАНА ЗБОГ ИНЦИДЕНАТА У СОБРАЊУ

Основни суд Скопље 1 данас је одредио затвор у трајању од осам дана још једном лицу повезаном са догађајима у Собрању од 24. априла, на основу кривичне пријаве коју је поднело Министарство унутрашњих послова Македоније.

"У Основни суд Скопље 1 поподне је спроведено још једно лице које је део групе од 15 лица повезаних с инцидентима у Собрању Републике Македоније за које је Основно јавно тужилаштво у Скопљу поднело предлог који је прихваћен и том лицу је одређен притвор у трајању од осам дана", саопштио је овај суд, а преноси "Радио Слободна Европа" на македонском језику.

Македонска полиција је раније данас Основном јавном тужилаштву у Скопљу поднела још пет кривичних пријава против лица која су прошлог четвртка учестовала у нередима у згради Собрања.

Према саопштењу Министарства унутрашњих послова, пренела је МИА, пет нових кривичних пријава поднето је на основу снимака добијених од медијских кућа и видео записа безбедносних камера у Собрању.

За сада је поднето укупно 20 кривичних пријава против лица која су ушла у парламет и учестовала у нередима након што су, после завршене седнице, посланици СДСМ и албанских партија изабрали Талата Џаферија за председника Собрања.