ЈЕРУСАЛИМ - У Хрватској данас имате велики број људи који сматрају да је поздрав "За дом спремни" сјајна ствар и да су усташе божји дар човечанству", изјавио је ловац на нацисте, директор центра Симон Визентал у Јерусалиму Ефраим Зуроф, поводом постављања плоче с усташким поздравом у Јасеновцу.

Он је Радију Слободна Европа рекао да има "осећај да се не жели покренути истрага. Заправо не жели се ништа радити по том питању. То је проблем и то је једна тужна прича. Сумњам да ће се било каква озбиљна акција предузети у садашњим околностима. Незамисливо је да се било где у Хрватској поставља таква спомен-плоча, поготово не у Јасеновцу, рекао је Зуроф.

"За дом спремни" је увреда свима који су изгубили породицу и рођаке у Јасеновцу, Јадовну или другим усташким концентрационим логорима у Хрватској, као и онима који се усташе послале у Аушвиц. То је увреда за све који су патили под усташким режимом, који је био један од најкрволочнијих у источној Европи током Другог светског рата", рекао је он.

"У Хрватској данас имате велики број људи који сматрају да је поздрав "За дом спремни" сјајна ствар и да су усташе божји дар човечанству. Многи мисле да су они били хероји који су се знали супротставити хрватским непријатељима и зато желе да се они поново врате", додао је Зуроф.