У Црној Гори су одржани парламентарни избори, десети од увођења вишепартијског система, а четврти након стицања независности, на које је изашло 73,2 одсто бирача. Забележен је низ неправилности.

Ниједна партија или блок нису освојили већину. Власт и опозиција мораће да потраже савезника у партијама мањина које су освојиле шест места у парламенту.

Нешто мање од 529.000 уписаних бирача могло је да гласа до 20.00 часова на 1.206 бирачких места. За учешће на изборима пријавило се 17 изборних листа које се надмећу за 81 посланичко место у Скупштини Црне Горе.

Поред парламентарних, у четири црногорске општине, Будви, Котору, Андријевици и Гусињу, данас ће бити одржани и локални избори.

Парламентарне изборе у Црној Гори прати више од 2.600 домаћих и страних посматрача.


10:07 - ДО ДЕВЕТ ЧАСОВА ГЛАСАЛО 6,5 ОДСТО УПИСАНИХ БИРАЧА

На парламентарним изборима у Црној Гори до 09.00 часова данас гласало је 6,5 одсто уписаних бирача, саопштили су домаћи посматрачи избора.

Биралишта су отворена јутрос у 7.00 часова, али је на неким од њих гласање каснило јер се бирачки одбори не сналазе у руковању електронском опремом за идентификацију бирача.

10:26 - УОЧЕНЕ НЕПРАВИЛНОСТИ

На 20 метара о бирачког места 60 у Подгорици уочен паркирани аутомобил. Гласачи излазе на споредни улаз близу аутомобила и ту бивају евидентирани.

10:37 - ИЗНЕО ЛИСТИЋ

ЦЕМИ: Бирач изашао са гласачким листићем ван бирачког места у Подгорици, затим се вратио и убацио листић у кутију. Бирачки одбор није ову неправиност унео у записник.

11:01 - ГЛАСАЈУ ПОД ШАТОРОМ!

Подгорица- Црногорци из шатора у светлу будућност. Ово бирачко место, непримерено за 21.век, налази се у насељу Комарно у Црмници код Бара. Под државну заставу и војни шатор Црмничани ће одлучити коме да дају поверење на парламентарним изборима. Недалеко од овог места налази се родно село Бранимира Гвозденовића, министра одрживог развоја и туризма. Овај снимак направили су активисти Центра за демократску транзицију који прате регуларност избора у Црној Гори. В.К.


11:19 - ДФ: ИСПЛАТА ГЛАСАЧА ДПС

Демократски фронт на свом Фејсбук налогу објавио видео из Бара: Погледајте како изгледа исплата гласача које је ДПС довукао из Луксембурга и осталих европских земаља како би гласали за ту партију.

11:46 - УЛЦИЊ: ПРОНАЂЕНИ ЛИСТИЋИ СА ДУПЛИМ СЕРИЈСКИМ БРОЈЕВИМА

Одржана седница ОИК Улцињ, на којој је закључено да треба информисати ДИК, зато што је пронађено осам гласачких листића са дуплим серијским бројем, јавља ЦДТ.

11:49 - ЛЕКИЋ: ВЕРУЈЕМ У ПРЕОКРЕТ

Један од лидера Велике коалиције Кључ Миодраг Лекић гласао је на бирачком месту у Подгорици. Лекић је изјавио да верује да ће се у Црној Гори догодити преокрет и да грађани заслужују оптимизам.

11:50 - ДО 11 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 20,4 ОДСТО БИРАЧА

До 11 сати на изборима у Црној Гори гласало је 20,4 одсто или око 107.900 бирача. По регионима: Централна регија 25 одсто; Приморје 16,7 одсто; Северна регија 20,9 одсто.

12:31 - БАР: ПРОДАЈУ ГЛАСОВЕ

Посматрачу ЦЕМИ у Бару пришло лице мислећи да је из ДПС-а, нудећи му пасош и питајући га где да подигне новац.

12:31 - ЦДТ: ДО 12 ЧАСОВА ИЗАШЛО 29,9 ОДСТО БИРАЧА

До 12 сати на бирачким местима гласало је 29,9 одсто или око 158.300 бирача, јавља ЦДТ.

12:49 - ПОДНЕТO 19 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поднела је данас 19 кривичних пријава Специјалном тужиоцу од којих се већина односи на

повреду слобода опредељења при гласању, преносе црногорске Вијести.

Како је саопштено из МАНС, против девет особа су поднете кривичне пријаве због сумње да купују личне карте, против четири због сумње да су делили новац или корист бирачима у замену за гласове и против шест особа због сумње у притисака на бираче.

У питању је девет случајева у Подгорици, три у Бару, два у Мојковцу и по један у Беранама, Колашину, Котору, Петњици и на Цетињу. Очекујемо да Специјално тужилаштво хитно поступи у овим предметима и спречи даље извршење кривичних дела против изборних права, наводи се у саопштењу.


13:43 - ГЛАСАЛА ВЕЋИНА НОСИЛАЦА ЛИСТА

Председник Црне Горе Филип Вујановић изјавио је данас, после гласања на изборима, да очекује да данашњи дан покаже пуну демократску зрелост Црне Горе.

Носилац листе "Сигурним кораком ДПС" Мило Ђукановић рекао је да ће Црна Гора, после избора, наставити свој пут ка европским циљевима.

Носилац листе Демократског фронта Андрија Мандић гласао је у подгоричком насељу Загорич.

14:24 - ДПС ПРАВИ ХАОС - ПРИТИСКА ГЛАСАЧЕ, ВОДИ ЕВИДЕНЦИЈУ...

Центар за мониторинг и истрживање ЦЕМИ наводи да су активисти Демократске партије социјалиста код бирачког места 90 у Голубовцима поставили шатор на 20 метара од бирачког места и заустављају пристигле бираче и позивају их да уђу у шатор.

14:27 - ЦЕМИ: ДО 13 ЧАСОВА 40 ОДСТО ИЗАШЛИХ БИРАЧА

Према подацима Центра за мониторинг и истраживање до 13 часова гласало је 39,9 одсто бирача.

15:15 - ХАКЕРСКИ НАПАДИ НА ПОРТАЛЕ

Хакери су данас напали више портала у Црној Гори, медју којима је и сајт владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС), саопштило је Министарство за информационо друство.

Министарство је навело да су многобројни портали јутрос од осам сати пријавили хакерске нападе.

"Између осталих хакерски напади су извршени на портале Цафеа дел Монтенегро – ЦДМ (www.цдм.ме), Радија "Антена М" (www.антенам.нет) као и на сајт Демокартске партије социјалиста Црне Горе (www.сигурнимкораком.ме)", пише у саопштењу Министарства.

"Под константним нападима већ трећи дан је и сајт невладине организације Центар за демократску транзицију (ЦДТ)", додаје се у саопстењу.

Нападнут је и сајт Црногорског телекома, али су ти напади одбијени.

Владин Национални тим за сузбијање сајбер инцидената (ЦИРТ) "предузима све мере из своје надлежности у координацији с државним органима како би напади били спречени, црногорски портали несметано функционисали, а јавност била правовремено информисана на дан избора", стоји у саопштењу.

17:44 - УГАШЕНИ VIBER И WHATSAPP

Агенција за електронске комуникације и поштанску делатност (ЕКИП) наложила је данас свим телекомуникационим операторима да искључе могућност коришћења апликација Viber, WhatsApp и других сличних сервиса, који су током дана употребљене за нежељену комуникацију са корисницима, преноси РТЦГ.

Према налогу Агенције, оператори су дужни да спроведу ту меру у складу са Законом о електронским комуникацијама, који предвиђа да је комуникације за потребе директног маркетинга дозвољена само уз претходно прибављену сагласност корисника.

Могућност коришћења сервиса као што су Viber и WhatsApp биће искључена, док Агенција посебним налогом не одреди да се таква забрана суспендује, наводи се у саопштењу.

Компаније Црногорски Телеком, Теленор и М:тел нису уступале податке о својим корисницима, истичући да поштују најстроже безбедоносне стандарде и процедуре заштите корисника и њихових података, истиче се у саопштењу.

17:58 - ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ: ХАПШЕЊЕ ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ ЈЕ АКЦИЈА РЕЖИМА

Црногорски опозициони Демократски фронт (ДФ) оценио је данас да је хапшење 20 држављана Србије, осумњичених да су припремали оружане нападе у Црној Гори, "акција режима и наставак бљутаве кампање".

У саопштењу Демократског фронта оцењено је да та кампања поприма "карикатуиралне обрисе хистерије" што, како се наводи, "мора завршити поразом Демократске партије социјалиста (ДПС)"."Непобитна чињеница је да Братислава Дикића изузетно добро познају Веселин Вељовић и Беба Поповић, и да нико из опозиције са Дикићем никад није имао било какав контакт, тако да је логичније, да ако је ова ухапшена група планирала да неком нешто нажао уради, пре ће бити да је то било усмерено против опозиције, него што им је био циљ да науде старим пријатељима из црногорског режима", саопштено је након ванредене седнице Председништва ДФ.

Демократски фронт позвао је Врховно државно тужилаштво да не сакрива никакве информације и да се не ставља "у пропагандну службу Пинк телевизије и осталих режимских медија", пошто се, како је оцењено, тиме директно меша у изборни процес и чини кривично дело.

18:49 - ДО 17.00 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 61,2 ОДСТО БИРАЧА

До 17.00 на биралиштима у Црној Гори гласало је 61,2 одсто уписаних бирача, неколико процената више него у исто време на парламентарним изборима 2012. године.

У бирачки списак Црне Горе уписано је нешто мање од 529.000 грађана.

Посматрачи данашњих избора саопштили су да је на једном броју бирачких мјеста било неправилности, попут гласног саопштавања имена бирача, присуства станачких реклама на удаљености мањој од сто метара од бирачког места, као и покушаја, како се наводи, представника партија да утичу на бираче.

На шест бирачких места у Рожајама било је инцидената, али је полиција демантовала медијске тврдње о "масовној тучи" на тим биралиштима.

19:24 - ДО 19 ЧАСОВА ИЗАЛО 71,5 ОДСТО БИРАЧА

Према подацима ЦеМИ излазност на данашњим изборима до 19 часова износила је 71,5 одсто.

20:17 - ЗАТВОРЕНА БИРАЧКА АМЕСТА

На изборима у Црној Гори затворена су бирачка места. Следи пребројавање гласова, а први резултати могли би да се очекују око 21 час.

20:31 - АПЕЛ АМФИЛОХИЈА

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве Амфилохије позвао је данас грађане Црне Горе да се не окупљаљу пре објављивања коначних резуталата парламентарних избора.

"Користим прилику да позовем све да се сада сабирају само око гласачких места и да не буде никаквих окупљања пре коначаних резултата. Није добро у овом пресудном историјском тренутку да се догоди било шта – да не буде ни једне проливене сузе, а камоли капи крви. Није благослов ни оне који добијају, ни за оне који губе изборе", истакао је Амфилохије.

Проклетство је и једнима и другима и свима нама. Зато нека нам Свети Петар Цетињски буде путовођа и данас и сутра и у сва будућа времена, нагласио је Амфилохије у обраћају јавности, преноси Телевизија Вијести.

20:49 - ИЗАШЛО НЕШТО ВИШЕ ОД 73 ОДСТО БИРАЧА

Према подацима ЦДТ до затварања биралишта у 20 часова гласало је 73,2 одсто бирача. До 19 часова је поднето 79 пријава за кршења изборних права.


21:12 - ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ВОДИ ДПС СА 40 ОДСТО

Резулати на основу обрађеног 33 одсто узорка: ДПС 40одсто, ДФ 21,2 одсто, Кључ 10 одсто, Демократе 9 одсто и СДП 4,5 одсто гласова изашлих бирача

21:32 - ЦЕМИ: НА 43 ОДСТО УЗОРКА ВОДИ МИЛО

Из Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) је саопштено да је на основу 43,4 одсто обрађеног узорка ДПС освојио 40,8 одсто гласова.

Демократски фронт (ДФ), према до сада обрађеним подацима, има 21,2% а Велика коалиција кључ 10,8 одсто гласова. Демократе Алексе Бечића 9,3 одсто, док је СДП освојио 4,5 одсто гласова. Бошњачка странка освојила је 3,3 одсто, док је Социјалдемократама Ивана Брајовића припало 2,9 одсто гласова.21:46 - ДФ: ОПОЗИЦИЈА ПОБЕЂУЈЕ

Функционер Демократског фронта (ДФ) Емило Лабудовић изјавио је у првом обраћању јавности у штабу те коалиције да опозиција има више гласова него Демократска партија социјалиста и да је, како је казао, слобода близу.

Он је, како су пренели црногорски медији, апеловао на чланове бирачких одбора из редова ДФ-а да „издрже још мало када су већ издржали цели дан, како им ДПС не би отео оно што је већ сигурно, а то је победа опозиције“.


21:54 - ЦЕМИ: НА 64,7 ОДСТО ОБРАЂЕНОГ УЗОРКА ДПС-У 40,9 ОДСТО ГЛАСОВА

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) саопштио је вечерас да је на основу 64,7 одсто обрађеног узорка Демократска партија социјалиста (ДПС) освојила 40,9 одсто гласова.

Демократски фронт (ДФ) има 20,6 одсто а Велика коалиција Кључ 10,7 одсто гласова.

Демократе Алексе Бечића имају 9,7 одсто, док је СДП освојио 4,9 одсто гласова. Бошњачка странка освојила је 3,4 одсто, док је Социјалдемократама Ивана Брајовића припало 3,0 одсто гласова.

На изборима је бирачко право искористило 73,2 одсто грађана.

22:03 - ЦЕМИ НА 76,7 ОДСТО ОБРАЂЕНИХ ГЛАСОВА: ДПС 41,6 ОДСТО, ДФ, 20,7

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) саопштио је вечерас да је на основу 76,7 одсто обрађеног узорка Демократска партија социјалиста (ДПС) освојила 41,6 одсто гласова или 36 мандата.

Демократски фронт (ДФ) има 20,7 одсто или 18 мандата, а Велика коалиција Кључ 10,8 одсто гласова и девет мандата.

Демократе Алексе Бечића имају 9,9 одсто и осам мандата, док је СДП освојио пет одсто гласова и четири мандата.

Бошњачка странка освојила је 3,3 одсто и два мандата, док је Социјалдемократама Ивана Брајовића припало 3,2 одсто гласова и два мандата.

Мањинске странке Албанаца и Хрвата освојиле су по један мандат.

22:44 - ЦЕМИ 90 ОДСТО ОБРАЂЕНИХ ГЛАСОВА: ДПС 36 МАНДАТА, ДФ 18, КЉУЧ ДЕВЕТ

Невладина организација Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) саопштио је да је на основу 90 одсто обрађеног узорка владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) освојила 41 одсто гласова, односно 36 од 81 мандата у Скупштини Црне Горе. Демократски фронт (ДФ) има 20,1 одсто или 18 мандата, а Велика коалиција Кључ 10,8 одсто гласова и девет мандата.

Демократе Алексе Бечића имају 9,8 одсто и осам мандата, док је СДП освојио 5,1 одсто гласова и четири мандата.

Бошњачка странка и Социјалдемокре Ивана Брајовића добили су по два мандата, а мањинске странке Албанаца и Хрвата освојиле по један мандат.

Сличне податке на 92,8 одсто обрађених гласова објавио је и Центар за демократску транзицију. ДПС 41 одсто (35 мандата), ДФ 20,8 одсто (18), Кључ 10,8 одсто ;(9), Демократе 10,1 одсто ;(8), СДП 5,3 одсто ;(4), БС 3,6 одсто ;(3), СД 3,1 одсто ;(2).

23:08 - ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ: ЧЕСТИТАО ДПС-У НА ПОБЕДИ

Либерално демократска партија честитала је вечерас Демократској партији социјалиста (ДПС) црногорског премијера Мила Ђукановића "убедљиву победу" на парламентарним изборима у Црној Гори.

"Успех ДПС-а је посебно важан због потврде евроатлантске оријентације Црне Горе. Упркос до сада незабележеним притисцима црногорских и српских националиста плаћених руским парама, грађани Црне Горе нису дозволили да се у деведесете врате и Црна Гора и читав регион", навео је у честитки лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Јовановић је навео да су резултати данашњих избора потврда да је "победила слободарска Црна Гора, а да су поражени викенд терористи и њихови домаћи плаћеници".

"Победом Мила Ђукановића на данашњим изборима у Црној Гори ојачан је систем вредности који ће нас све приближити модерним европским друштвима. Овај успех је додатни подстицај свима, а посебно Србији, која још одлучније треба да настави путем евроатлантских интеграција, без којих нема реформи и развоја", навео је Јовановић.

23:25 - ПРЕДСЕДНИК ПОЗИТИВНЕ ЦРНЕ ГОРЕ ПОДНЕО ОСТАВКУ

Председник странке Позитивна Црна Гора (ПЦГ) Дарко Пајовић поднео је вечерас оставку на ту функцију, јер његова партија није прошла изборни цензус на данашњим парламентарним изборима у Црној Гори. Пајовић је рекао да ће ПЦГ до страначког конгреса водити његова заменица Азра Јасавић.

"Наша мисија је била да будемо парламентарна странка, нисмо у томе успели", рекао је Пајовић.

Он је казао да је ПЦГ, гласањем за поверење Влади Црне Горе, у јануару ове године, сачувала државу, али да није успела да сачува себе као партију.

"Без обзира на то, ја увек предност дајем држави", рекао је Пајовић.

Након изгласавања поверења Влади Црне Горе, Пајовић је изабран за председника Скупштине Црне Горе.

Аналитичар и професор уставног права Ђрђије Блажић је рекао да је изненађен потезом Пајовића, оценивши да "тако раде прави политичари".

23:49 - ЦДТ: ДПС 35, ОПОЗИЦИЈА 40 ПОСЛАНИКА

Ниједан учесник парламентарних избора није освојио апсолутну већину, што значи да ниједна листа не може самостално формирати власт, наводе из ЦДТ-а. Они су обрадили 100% узорка:

ДПС 41,1% - 35 мандата, ДФ 20,6% - 18 мандата, Кључ 10,7% - 9 мандата, Демократе 10,5% - 9 мандата, СДП 5,4% - 4 мандата, Бошњачка странка 3,3% - 2 мандата, СД 3,2% - 2 мандата, ХГИ 0,5% - 1 мандат, Албанци Одлучно (Форца, ДУА, АА) 0.9% - 1 мандат

Могућа грешка код Демократа износи +/-1,5, па Демократе могу освојити 8 мандата, а ДПС у том случају 36 мандата.

00:02 - МИОЛЕКИЋ: И ОВИ ИЗБОРИ ПРОТЕКЛИ У НЕГАТИВНОЈ ТРАДИЦИЈИ ПРЕТХОДНИХ

Лидер опозиционе коалиције Кључ Миодраг Лекић рекао је да није задовољан резултатима те коалиције на данашњим парламентарним изборима у Црној Гори.

Лекић је на вечерашњој конференцији за новинаре оценио да су и ови избори "протекли у негативној традицији претходних избора". Он је у том контексту као "нови скандал" навео данашње хапшење групе држављана Србије који су осумњичени за намере да поводом резултата парламентарних избора изазову улично насиље.

Према оцени Лекића, на исход ових избора је утицаја имала и "моћ новца", али није прецизирао на коју изборну листу се то односи.

Лекић је рекао да је Кључ очекивао више, али да "наставља" своју активност.

На основу незваничних резултата избора, коалиција Кључ у којој су Демос, Социјалистичка народна партија и Удружена реформска акција , освојила је девет посланичких места.

Према објашњењу Лекића, четири опозиционе партије су добиле више посланичких мандата од Демократске партије социјалиста, али ће партије које заступају мањинске заједнице одлучити о формирању нове владе Црне Горе.

00:08 - БЕЧИЋ: ДА ОПОЗИЦИЈА РАЗМОТРИ АКТУЕЛНИ ТРЕНУТАК

Председник странке Демократе Црне Горе Алекса Бечић позвао је опозиционе странке које су се раније изјасниле да неће сарадњу с Демократском партијом социјалиста премијера Мила Ђукановића да "одговорно сагледају актуелни политички тренутак".

Бечић у изјави није поменуо формирање владе, већ је у први план ставио "размену информација о злоупотребама које су пратиле изборни процес".

Он је рекао да је изборни процес је пратио "највећи број икада забележених злоупотреба, али и веома одговоран и озбиљан однос грађана, опозиционих политичких субјеката и невладиног сектора".

Бечић је рекао да "мир нема алтернативу".

Странка Демократе Црне Горе, на чијем је челу Бечић, према незваничним резултатима, добила је девет посланичких места у Скупштини Црне Горе. Неки аналитичари сматрају да су Демократе Црне Горе један од усешних политичких субјеката на данашњим парламентарним изборима.

00:46 - КРИВОКАПИЋ: ДПС НЕМА ВЕЋИНУ

Лидер Социјалдемократске партије Црне Горе Ранко Кривокапић оценио је вечерас да Демократска партија социјалиста у овом тренутку нема већину и да зато треба тражити "моделе за промену власти".

Кривокапић је у том контексту поменуо "грађанске партије", међу њима и странке мањинских заједница.

Лидер СДП-а је изразио задовољство изборним резултатом те странке, иако је , како је навео, многе изненадио.

"Показали смо да имамо идеје", рекао је Кривокапић.

Он је оценио да су данашњи избори у Црној Гори били "пуни нерегуларности" и да ће се "видети да ли могу бити проглашени пуни резултати".

Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија су биле у међусобној коалицији пуних 18 година, све до јануара ове године, када је СДП гласала против поверења Влади Црне Горе.

01:45 - МАНДИЋ: ОПОЗИЦИЈА ИМА ВЕЋИНУ ОД 41 ПОСЛАНИКА

Лидер опозиционог савеза Демократски фронт (ДФ) Андрија Мандић рекао је вечерас да опозиција има већину у Скупштини Црне Горе од 41 мандата.

Он није прецизирао ко је све у блоку досад опозиционих странака који би имао 41 посланика.

Мандић је рекао да су се избори "у своју супротност" и да нису били демократски, како је обећано.

Он је рекао да представници ДФ-а у бирачким одборима "раде мукотрпни посао", јер броје сваки глас.