МОЈ деда је био усташа, признао је Зоран Милановић уочи почетка кампање за изборе у Хрватској који ће бити одржани 11. септембра. Шеф СДП и бивши премијер је рекао да је истовремено породица по очевој страни била партизанска.

Он до сада никада није говорио о деди усташи, нити је детаљно објаснио што је тачно отац његове мајке радио у усташком покрету. Рекао је само да партизанском делу породице није сметала та усташка прошлост. Милановићи су, иначе, из околине Сиња, а деда по очевој страни Анте Милановић живео је у Главицама крај Сиња и 1942. године се прикључио партизанима. Крај рата дочекао је у Трсту, а члан Партије био је и отац Зорана Милановића.

По мајчиној страни, историја породице била је другачија, мада се нигде у званичним документима не наводи да је други деда био усташа. Не зна се ни где је био у тренутку када се завршио рат, а није имао ни проблема с новом влашћу.

Многи претпостављају да је бивши премијер изнео овај податак да би придобио крајњу десницу уочи парламентарних избора. Истовремено, он жели да се прикаже као политичар који приче о усташама и партизанима оставља историчарима.