ИАКО је на отварању Ферхадије у Бањалуци 7. маја поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић причао о помирењу међу народима и верама у БиХ, само десетак дана касније на скупу у Швајцарској одржао је скандалозан и увредљив говор, а врхунац увреда је било називање припадника српског народа "Власима".

Кавазовић је говорећи о предстојећим изборима у БиХ позвао Бошњаке да се региструју и гласају у Сребреници и да не допусте да, како је рекао, "влах влада у Сребреници".

- Нећемо халалити никоме ко буде могао, а не буде хтео. Свако ко може дати свој глас, свако ко може да се региструје, свако ко може дозволити да "Влах" не влада у Сребреници. Нек му је харам (нечисто) ако то не учини. То је наше и то не можемо оставити - рекао је Кавазовић.

У другом делу говора, објашњавајући верницима како да се односе према предстојећим локалним изборима, Кавазовић је, између осталог рекао, да за то постоје два начина.

- Или да се крвљу залијевамо или сваке четири године да идемо на изборе и да потврдимо свој суверенитет. Бирајте Бошњаци да ли да сваких 20-30 година крв лијемо или да изађемо на изборе. Наша кућа је наша обавеза, а сачувати Сребреницу, поготово. Ваља се против њих и мезаријима (гробљима) бранити. Останите будни за своју домовину - казао је Кавазовић.

Недељко Митровић, председник Организације породица убијених и несталих цивила и војника РС, каже, за "Новости да Кавазовић својим изјавама не доприноси помирењу међу народима у БиХ, већ да се додворава Бошњацима називајући Србе Власим“.

АПЛАУЗИ ЗА ВРЕЂАЊЕ

- КАВАЗОВИЋ вређа Србе и добија за то аплаузе. Сада је, ето, постао и гласник сарајевских политичара који не презају ни од чега како би дошли до циља, а то је да начелник Сребренице буде Бошњак - каже Митровић.