Докторка Надежда Басара, директорка Интерне клинике "Малтешки витезови" у Фленсбургу, у Немачкој, тврди да није потребно чувати матичне ћелије из пупчане врпце ради трансплатације у случају тешке болести.

"Чување матичних ћелија из пупчане врпце беба непотребно је бацање новца", рекла је Басара у интервјуу подгоричком листу "Побједа" и наводи да у свету постоји више од 20 милиона потенцијалних донора, па је могућност да се пронађе подударан донор за 20.000 трансплатација годишње већа од 90 одсто.

Према речима Басаре, пореком из Црне Горе, познате по веома успешном лечењу леукемијских и других тешких болести, свака земља при заводу за трансфузију крви треба да има банку потенцијалних донора матичних ћелија, које се добијају типизацијом одраслих особа од 18 до 50 година, а која би била укључена у светску банку података.

Докторка Басара, такође, тврди да се "на Балкану" много греши у дијагностификовању тешких болести. По њеним речима, не испитују се сви фактори, важни за примену одређених терапија.

Она је навела да је у 2015. години на својој клиници имала 10 тешких болесника из Црне Горе, упућених преко Фонда здравства, и да је код свих успешно обављена прва трансплатација матичних ћелија.

Докторка Басара, такође, упозорава да уље канабиса "није никакав лек, нити терапија у лечењу малигних болести".

"Канабис је само дрога која краткотрајно ублажава бол и мучнину", рекла је Басара.