ЦРНОГОРЦИ годинама гледају у небо ишчекујући да нека од моћних НАТО летелица атерира на тло њихове државе! Никшићани посебно, јер је локална власт уз помоћ државе издвојила милионе евра за реконструкцију тамошњег аеродрома на Капином Пољу, а уз километарске писте подигнут је и торањ уз пратеће садржаје по међународним стандардима.

Веско Гарчевић, национални координатор за НАТО, на друштвеним мрежама је изјавио да војне базе на територији Црне Горе неће бити постављене без њеног допуштења, али ће одлука о томе бити донета у складу са интересима државе и њених грађана. Гарчевић је додао и да НАТО не отвара базе ни на једној територији држава чланица без њиховог одобрења.

- Без сагласности Црне Горе ниједна војна база неке друге државе не може бити отворена на њеној територији - казао је Гарчевић. - Свака држава која улази у НАТО задржава своју самосталност и не постоје закони који се посебно на њу односе. Закони који важе у тој држави остају на снази и не мењају се.

Уз никшићки аеродром, као друга потенцијална локација за потребе НАТО алијансе у Црној Гори помиње се брдо Врсута изнад Бара, на коме би могао бити постављен радарски систем заједничке ваздушне одбране Подгорице, Загреба, Сарајева и Скопља. Тако би на крилима Алијансе заједно летели Црногорци, Босанци, Хрвати и Македонци.

Да црногорски премијер "већ одавно нуди поједине лучке градове своје земље као потенцијалне НАТО-базе", прича је коју је прошле године објавио немачки "Зексише цајтунг" под насловом "Црногорска располућеност", саопштено је из Покрета за неутралност Црне Горе. А ради се о Бару и Котору.


ПРОТЕСТ

Демократска народна партија и Нова српска демократија ће 24. марта организовати митинг против НАТО у Подгорици, најавио је јуче лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

- Идеја војне неутралности није само битка за Црну Гору, већ и за њен народ - поручио је Мандић.