СКОПЉЕ
СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

Полиција је вечерас у скопској општини Бутел спречила групу мештана македонске националности да приђу месту где симапатизери водеће албанксе странке ДУИ у знак протеста кампују на месту где је постављен камен темељац за крст висок 55 метара.

Три полицајца су повређена када су демонстранти покушали да пробију кордон полиције и када су на њих бацали тврде предмете, саопштио је МУП. Додаје се да су двојица повређених полицјаца пребачени у Ургентни центар Скопље.

Ситуација у Бутелу је тренутно мирна, уз појачано присуство полција, јавио је извештач Телевизије Телма са лица места. Навео је да се на улицама и даље има неколико десетина углавном млађих људи, али да је терен блокоран и да је присутан кордон полиције.

Ситауција у Бутелу је постала напета од око 19 часова када се на око 500 метара од кружног тока на којем кампују присталице ДУИ почела да се окупља група Македонаца на контрапротест.

Као што је и најављено на протестима "против крста", активисти ДУИ остају у кампу све док општинске власти у Бутелу не повуку одлуку о подизању обележја високог 55 метара које, како тврде, иритира све грађане друге вере у том делу Скопља. Ово би био трећи по реду такав симбол у граду на Вардару.

- У кампу на дежурству остаје око 150 људи и биће тамо све док не буде промењена одлука о постављању крста. Представке о томе су достављене и другим институцијама државе и чекамо реакцију - изјавили су представници ДУИ у протесту.

Ово је истовремено сукоб између две странке, Демократске уније интеграција Алије Ахметија, са једне, и ВМРО-ДПМНЕ, лидера Николе Груевског која стоји иза подизања крста, са друге стране. Оно што је занимљиво у овом сукобу јесте да су те две странке у савезу и да партнерски деле власт у десничарској македонско-албанској коалиционој влади.

Иначе, аналитичари у Скопљу истичу да су Албанци из главног града Македоније показали политичку зрелост и нису дозволили да падну као жртве манипулација ДУИ и да буду злоупотребљени као "топовско месо за прљаве политичке игре са ВМРО". На протесту су, како се у Скопљу тврди, били само функционери и партијски милитанти ДУИ, не и обични грађани.


ЛОКАЛНА ВЛАСТ

У ПРИГРАДСКОЈ скопској општини Бутел локалну власт држи владајућа ВМРО-ДПМНЕ, која и иницијатор подизања великог крста, поред "Миленијумског" на брду Водно (на слици), изграђеног 2000. и идентичног таквог у насељу Аеродром.

Локалну самоуправу у суседној општини Чаир у Скопљу, пак, где је у насељу Топанско поље у суботу подигнуто обележје црном двоглавом орлу, води албанска ДУИ.

Упркос чињеници што у општини Бутел истичу да у том делу Скопља више од 60 одсто становништва чине православни Македонци, из ДУИ узвраћају да ти подаци не одговорају реалности "на терену". Основе за такве политичке "игре" подацима су о броју становника и њиховој етничкој и верској структури у одређеним срединама, леже у чињеници да попис становништва у Македонији није спроведен још од далеке 2002. године.